Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 7, 2010

Sfântul Paisie Velicikovski despre Rugăciunea lui lisus

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 02:50

Meditaţia a 17-a

Dar să vedem ce spun şi ceilalţi Sfinţi Părinţi despre rugăciunea minţii.

Sfântul Isihie scrie despre rugăciune: „Din pomenirea şi chemarea neîncetată a Domnului lisus vine în mintea noastră o stare dumnezeiască. Asta se întâmplă dacă chemăm pe Domnul lisus cu inimă fierbinte, strigând către Dânsul zi şi noapte,când repetarea continuă naşte obişnuinţa şi obişnuinţa naşte a doua fire. Când mintea noastră vine în starea aceasta, caută pe luptătorii diavoli, precum câinele de vânătoare iepurele în pădure, ca să-l nimicească”.

Sfântul Macarie Egipteanul, ca să ne arate că trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu prin repetarea continuă şi cu atenţie, scrie: „Precum o casă care are înlăuntrul ei pe stăpân este curată, aşa şi sufletul care are pe Stăpânul Hristos locuind înlăuntrul lui este de cinci ori mai curat, deoarece Stăpânul Hristos cu toate visteriile Duhului S-a sălăşluit şi sălăşluieşte în el. Vai de sufletul acela din care aplecat Stăpânul Hristos! Deoarece atunci acel suflet este pustiu de virtuţi şi plin de toată necurăţia şi neorânduiala. Acolo locuiesc sirenele şi diavolii,precum în casa pustiită petrec pisicile sălbatice,câinii şi toată necurăţia. Vai de sufletul acela care nu se ridică din înfricoşătoarea lui cădere şi care înlăuntrul lui are pe diavolii care îl constrâng să se întoarcă de la binele lui ceresc, smulgând mintea lui de la Mirele Hristos şi ţinând-o la griji lumeşti.

Când sufletul acesta se întoarce la Domnul, chemându-l zi şi noapte, se va „răzbuna” pe el, precum a făgăduit, şi-l va curaţi de răutatea dinlăuntrul lui, aducându-l ca o mireasă neprihănită şi nepătată înaintea Lui.Dacă nu crezi că acestea sunt adevărate, cercetează-te pe tine însuţi dacă:

a) te povăţuieşte lumina adevărului şi

b) dacă mănânci adevărata mâncare şi bei adevărata băutură, care este Domnul (dumnezeieasca împărtăşanie). Dacă însă eşti pustiu şi lipsit de acestea, cere zi şi noapte să le iei pe cele ce-ţi lipsesc.

Aşadar, fratele meu, când vezi pe Soarele cel simţit, înalţă-ţi cugetarea ta la Cel înţelegător şi pe Acesta caută-l, pentru că eşti orb.

Când contempli lumină, întoarce-ţi sufletul tău şi cercetează dacă găseşti lumina cea adevărată şi bună… Deoarece toată lumea aceasta, de aici este umbra lumii înţelegătoare şi nevăzute.

Astfel, în afară de omul care se vede, există şi unul nevăzut. Şi ochii pe care i-a orbit satana, şi urechile pe care le-a astupat urătorul de bine. Şi pe acest om lăuntric a venit Domnul lisus să-l facă sănătos.

166

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: