Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 8, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 03:31

Numai atunci se lipeşte cu dragoste de înţelesurile rugăciunii. Mintea noastră din anii copilăriei este obisnuita sa zboare — ca să zicem aşa – la lucrurile simţite ale lumii din afara şi la diferite nimicuri care ne preocupă ca persoane umane. Aşadar, este de trebuinţă să ne silim ca, în ceasul rugăciunii, să îndreptăm toată gândirea noastră în inimă.

Ca să săvârşim acest lucru mai repede, Sfinţii Părinţi ne sfătuiesc următoarele: „Când spunem rugăciunea minţii să ne ţinem respiraţia în aşa fel încât să nu respirăm în ritmul natural, ci după fiecare rostire a rugăciunii. Ţinerea aceasta a respiraţiei pricinuieşte mâhnire inimii noastre şi apoi durere. Consecinţa durerii este întoarcerea minţii în inimă şi continua pomenire a lui Dumnezeu ne aduce o mulţumire şi o plăcere: «Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu şi m-am bucurat». Este adeverit că cei care pomenesc numele Domnului simt plăcere şi mulţumire.

Apoi, prin această puţină şi scurtă ţinere a respiraţiei se subţiază asprimea inimii şi se face mai smerită şi mai potrivită pentru meditaţie, slobozind mai uşor lacrimi. Cu alte cuvinte, lumea noastră sufletească devine mai îndemânatică pentru ca în ea să strălucească lumina dumnezeiască”.

Sfântul Marcu spune: „Pomenirea lui Dumnezeu pentru inimă este durere, care se pricinuieşte pentru evlavie.Cel ce uită pe Dumnezeu se face robul patimilor şi nepăsător faţă de dureri”, în altă parte acelaşi zice:„Când mintea se roagă neîmprăştiat, mâhneşte inima,iar inimile înfrânte şi smerite Dumnezeu niciodată nu le va urgisi”.

156

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: