Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 11, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 03:57
Şi împreună cu Apostolul va zice si el:«Bine ne este nouă să fim aici». Şi privind neîncetat locurile inimii, el află un mijloc oarecare de a izgoni toate cugetele vrăjmaşe semănate acolo”.

Şi mai jos încă mai limpede vorbeşte despre acest lucru aşa: „De îndată ce mintea va afla locul inimii, într-o clipă vede totul ce n-a văzut nîciodată; ea vede în inăuntrul inimii un aer şi pe sine pe de-a-ntregul luminată şi plină de socotinţă. Şi de atunci,oriunde s-ar arăta în cuget, mai înainte de a intra el şi de a se întipări, pe dată îl izgoneşte şi nimiceşte prin chemarea lui lisus Hristos. De aici cugetul,căpătând o ţinere de minte faţă de draci, pune în mişcare împotriva lor mânia cea firească, izgoneşte şi-i doboară pe aceşti potrivnici de gând. Şi celelalte le înveţi cu ajutorul lui Dumnezeu,” prin paza minţii, ţinând în minte pe lisus” (Cuvântul despre cele trei chipuri ale rugăciunii).

Cuviosul Nichifor Pustnicul, învăţându-ne şi mai clar despre intrarea cu mintea în inimă, zice: „Mai înainte de toate, vieţuirea ta să fie liniştită, fără de griji şi în pace cu toţi. Apoi, intrând în cămara ta,închide-te şi, şezând într-un ungher oarecare, fă ce-ţi voi spune: ştii că respiraţia cu care răsufli este aerul acesta; respiră-l cu nimic altceva decât cu inima.Respiraţia e pricina vieţii şi a căldurii trupului.Iar inima atrage aerul ca prin respiraţie să-şi sloboadă afară căldura sa şi să capete răcoreală. Pricina acestei lucrări sau, mai bine zis, slujitorul, e plămânul care, fiind creat de Ziditor, poros, ca o pompă oarecare, uşor introduce şi scoate cele înconjurătoare,adică aerul.

127
Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: