Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 12, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 19:40

Lămurind aceste cuvinte, luminătorul Rusiei, cuviosul Nil pustnicul de la Soar, ca un monah strălucit în Marea Rusie, prin lucrarea rugăciunii cu mintea,după cum e limpede acest lucru din cartea lui cea de Dumnezeu înţelepţită, zice astfel: „Acest sfânt le-a citat acestea din vechime, ca să lucrezi şi ca să păzeşti pentru că Scriptura zice că Dumnezeu, făcând pe Adam, l-a aşezat ca să lucreze şi să păzească raiul”. Şi aici Sfântul Nil Sinaitul numeşte rugăciunea„lucrarea raiului”, iar paza, luarea-aminte la cugetele cele rele după rugăciune.

La fel şi cuviosul Dorotei zice că omul cel dintâi zidit, aşezat de Dumnezeu în rai, petrecea în rugăciune, după cum spune în didahia sa cea dintâi.

Din aceste mărturii reiese că Dumnezeu, zidind pe om după chipul şi asemănarea Sa, l-a aşezat în raiul desfătării ca să lucreze grădinile cele nemuritoare, adică gândurile dumnezeieşti cele preacurate, mai înalte şi desăvârşite,după Sfântul Grigorie Teologul.

Şi aceasta pentru ca omul curat cu sufletul şi cu inima să petreacă în rugăciunea harică, văzătoare, lucrată sfinţit numai cu mintea, într-o vedere prea dulce a lui Dumnezeu, şi cu bărbăţie să o păzească ca lumina ochiului, ca pe un lucru al raiului, ca ea niciodată să nu se împuţineze în suflet şi în inimă.

De aceea,mare este slava sfinţitei şi dumnezeieştii rugăciuni a minţii, a cărei margine şi culme, adică începutul şi desăvârşirea sunt date de Dumnezeu omului în inimă: de acolo deci îşi are ea începutul.

96

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: