Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 14, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 02:18

Vedeţi clar, prieteni, că, după mărturia nebiruitului stâlp al Ortodoxiei, aceasta este afară de cea rostită cu gura, rugăciunea tainică, nevăzută, fără de glas, înălţată din adâncul inimii către Dumnezeu,pe care Domnul o primeşte ca pe o jertfă curată,întru miros de bună mireasmă duhovnicească;se bucură de ea şi se veseleşte văzând că mintea,pe care trebuie mai ales s-o închinăm lui Dumnezeu,se uneşte cu El prin rugăciune.

De ce vă înarmaţi limba voastră cu hulă împotriva acestei rugăciuni,mărturisită cu gura lui Hristos de sfântul loan Gură de Aur, hulind, vorbind de rău, urând,batjocorind, respingând şi îndepărtându-se ca de un lucru oarecare, spurcat şi, mai mult decât atât,nesuferind nici măcar să auziţi ?

Groază şi cutremur mă cuprinde din pricina acestui început al vostru necuvântător.însă, încă căutând pricina hulei voastre, vă întreb: oare nu pentru atât huliţi această rugăciune mântuitoare, că poate vi s-a întâmplat să vedeţi sau să auziţi că cineva dintre lucrătorii acestei rugăciuni şi-a ieşit din minţi sau a primit vreo înşelare drept adevăr sau a suferit vreo vătămare oarecare sufletească? Şi de aceea vi s-a părut vouă că rugăciunea minţii e pricină de o astfel de vătămare ?Însă nu, nu!

Acest lucru nu e câtuşi de puţin adevărat.Sfinţita rugăciune a minţii, după părerea scrierilor purtătorilor de Dumnezeu părinţi, lucrată prin harul lui Dumnezeu, îl curăţă pe om de toate patimile, îl îndeamnă spre cea mai sârguincioasă păzire a poruncilor lui Dumnezeu şi îl păzeşte nevătămat de toate săgeţile vrăjmaşilor şi înşelările.

89

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: