Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 15, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 03:44

Să fie ştiut că, după mărturia nemincinoasă a înţelepţitului de Dumnezeu părintele nostru Nil, pustnicul din Sinai, rugăciunea dumnezeiască a minţii ce se cuvenea unei fiinţe desăvârşite a fost dată de Dumnezeu omului celui întâi zidit Sfântul Nil zice aşa: «Rugându-te cum trebuie, aşteaptă ce nu trebuie şi stai bărbăteşte, păstrându-ţi rodul tău. La aceasta ai fost menit chiar de la început: să lucrezi şi să păstrezi. Şi de aceea, lucrând, nu părăsi cele lucrate fără păstrare: dacă însă tu nu faci aceasta, nu vei primi nici un folos de la rugăciune».

Tâlcuind aceste cuvinte, preacuviosul Nil, luceafărul Rusiei,pustnicul din Sarsc, care a strălucit în Rusia mare prin rugăciunea minţii, zice aşa: «Căci spune Scriptura:Dumnezeu a făcut pe Adam şi l-a pus în rai,ca să-l lucreze şi să-l păzească». Prin «lucrare», sfântul Nil Sinaitul înţelege rugăciunea; prin «păzire» înţelege păzirea, după rugăciune, de cugetele rele”.

Acelaşi lucru îl spune şi preacuviosul Doroftel, că omul cel întâi făcut, aşezat de Dumnezeu în rai, petrecea în rugăciune.

Din aceste mărturii se vede că Dumnezeu a făcut pe om după chipul şi asemănarea Sa, l-a sălăşluit în raiul desfătării, ca să lucreze sădirile cele nemuritoare, adică cugetele dumnezeieşti,preacurate, preaînălţate şi desăvârşite, cum scrie Sfântul Grigorie Teologul. Aceasta nu înseamnă decât că primului om, ca unuia ce era curat cu sufletul şi cu inima, i s-a rânduit să petreacă în rugăciunea harică, slujită numai cu mintea, adică în prea dulcea privire a lui Dumnezeu şi să o păzească cu bărbăţie, ca pe o lucrare a raiului, ca pe lumina ochilor, ca niciodată ea să nu părăsească sufletul şi inima.

51

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: