Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 15, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 18:47

Şi apoi el singur cere de la noi asemenea rugăciune tainică, înălţată din adâncul inimii, ca jertfă curată şi neprihănită, când ne porunceşte: «Tu însă, când te rogi, intră în chilia ta şi,închizând uşa ta, roagă-te Tatălui tău celui ce este în taină, şi Tatăl tău care vede în taină, îţi va răsplăti la arătare» (Mt 6, 6).

Aceste cuvinte ale Domnului, Sfântul loan Gură de Aur, gura lui Hristos, luceafărul a toată lumea şi învăţător ecumenic, în predica a 19-a la Evanghelia lui Matei, după înţelepciunea dată lui de la Duhul Sfânt,se referă nu la acea rugăciune care se rosteşte numai cu buzele şi cu limba, ci la rugăciunea cea mai tainică, înălţată fără glas din adâncul inimii, pe care el ne învaţă să o săvârşim nu numai în chip trupesc, ci prin voinţa cea mai osârduitoare, în toată tăcerea şi cu duh umilit, cu lacrimi lăuntrice, cu durere în suflet şi cu uşile minţii închise.

Şi aduce din dumnezeiasca Scriptură ca dovadă a acestei rugăciuni tainice pe văzătorul de Dumnezeu Moise, pe Sfânta Ana, pe dreptul Abel, zicând astfel: «Nu te doare sufletul ?

Nu poţi nici să strigi, că celui pe care îl doare sufletul, numai aceluia îi e firesc să se roage şi să ceară aşa cum am spus eu.

Căci şi Moise, având durere, s-a rugat aşa şi durerea lui a fost auzită şi de aceea i-a şi zis Dumnezeu: Ce strigi către Mine ?

Ana, de asemenea, cu toate că glasul său nu se auzea,a dobândit tot ce a cerut, deoarece striga inima ei. Şi Abel, oare nu tăcând şi oare nu şi după sfârşitul său s-a rugat ?

44

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: