Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 15, 2010

Sfântul Paisie Velicikovski despre Rugăciunea lui lisus

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 19:03

„Cunoscut să fie că această dumnezeiască lucrare a fost îndeletnicirea necontenită a părinţilor noştri de demult purtători de Dumnezeu şi a strălucit ca soarele în multe locuri pustii şi în mănăstirile cu viaţă de obşte: în Muntele Sinai, în Schitul Egiptului, în Muntele Nitrei, în Ierusalim şi prin mănăstirile dimprejurul lui, într-un cuvânt în tot Răsăritul şi în Ţarigrad, în Sfântul Munte Athos şi prin insulele mărilor, iar în timpurile din urmă şi în Rusia Mare.

Prin această lucrare a minţii a sfintei rugăciuni, mulţi dintre părinţii noştri purtători de Dumnezeu înflăcărându-se cu focul serafimic al dragostei către Dumnezeu şi aproapele, s-au făcut cei mai statornici păzitori ai poruncilor lui Dumnezeu şi s-au învrednicit să devină vase alese ale Sfântului Duh. Mulţi dintre ei, stârniţi de dumnezeieşti inspiraţii lăuntrice, au scris despre această dumnezeiască rugăciune, în acord cu Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, cărţi cuprinzând sfintele lor învăţături, pline de înţelepciunea Sfântului Duh.

Şi aceasta au făcut-o ei după o deosebită pronie dumnezeiască, pentru ca nu cumva în viitor această sfântă lucrare să ajungă pricină de rătăcire. Dar dintre cărţile scrise de ei, din îngăduirea lui Dumnezeu şi pentru păcatele noastre, multe au fost distruse de sarazini, care au cucerit împărăţia grecească, iar altele din mila lui Dumnezeu s-au păstrat până în vremea noastră. Asupra acestei dumnezeieşti lucrări a minţii şi a păstrării raiului inimii, nici un ortodox n-a îndrăznit vreodată să rostească hulă, ci pururea toţi i s-au închinat cu mare respect şi cu o desăvârşită evlavie, ca unui lucru plin de necuprins folos duhovnicesc.

41

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: