Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 15, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 19:26

Iar nimicind pe a doua, zice: numai cineva tare şi desăvârşit se cuvine să se nevoiască singur împotriva dracilor şi să scoată împotriva lor sabia, care este Cuvântul lui Dumnezeu, însăşi arma şi lucrarea ispitei constau întâi în legătura cu vrăjmaşul, în pofta coapselor lăuntrice, iar mai apoi, în aiurările şi închipuirile minţii.

Ferindu-se de cele dintâi, sfântul părinte zice: „Deşi vrăjmaşul preface mişcarea firească a coapselor oarecum în una duhovnicească,aprinzând, în locul căldurii duhovniceşti, căldura sa, şi în locul veseliei aducând o bucurie nebună şi făcând pe nevoitor să ia ispita sa drept o lucrare a harului, timpul, experienţa şi simţul vor scoate la iveală amăgirea sa”.

Vorbind de a doua primejdie,Sfântul Părinte învaţă astfel: „Tu însă, când împlineşti legământul tăcerii, să nu primeşti cu nici un preţ, de vezi ceva cu simţurile sau cu mintea, înlăuntru sau în afara ta: fie chipul lui Hristos sau al îngerilor, fie al vreunui sfânt sau lumină, foc” etc.Aici din nou se va ridica potrivnicul şi va învinui lucrarea minţii. Căci el socoate că ispita nu se amestecă în cântarea externă. Cu toate acestea, să fie cunoscut că în toate – fie cântare, fie rugăciune—, ispita are totdeauna locul ei, dacă cei ce le săvârşesc n-au iscusinţă, cum zice Sfântul loan Scărarul:„Să cercăm, să vedem şi să măsurăm care dulceată ne vine nouă în cântare de la dracul curviei,care de la puterea şi harul care locuiesc în noi”.

În alt loc adaugă: „Cântând şi rugându-te, bagă de seamă dulceaţa ce-ţi vine, oricât s-ar părea ea e amestecată cu amărăciuni. Şi aşa vei vedea că ispita poate deopotrivă ajunge atât pe cei ce cântă,cât şi pe cei ce petrec în rugăciune; dar pentru că aceia care nu cunosc lucrarea minţii au numai o singură teamă, cum ar putea împlini pravila cântării,iar de cugetele rele şi de aprinderea poftelor se însetoşează, apoi ei nici nu ştiu când vremea poftei îi ajunge şi când se aprind de atingerea vrăjmaşului şi cum s-ar lega între ele toate acestea.

37

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: