Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 15, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 19:31

Iar alţii, suferind cu totul de nepricepere, nu ştiu nici măcar locul inimii şi, socotind că el se află în mijlocul pântecelui, îndrăznesc să facă acolo rugăciunea minţii. Vai amăgirii lor! De asemenea, trebuie a deosebi căldura în rugăciune, care este dar firesc, revărsat în inimă, ca o mireasmă bine mirositoare,prin sfântul botez, de căldura care ne vine de la păcatul strămoşesc şi care e stârnită de diavolul.

Cea dintâi numai în inimă începe rugăciunea şi tot în inimă o sfârşeşte, dând sufletului linişte şi roade duhovniceşti.

A doua îşi are începutul în rărunchi si tot acolo îşi termină rugăciunea, pricinuind sufletului tiranie, răceală şi tulburare.

A treia,rezultând din amestecarea cu aprinderea poftelor,aprinde mădularele şi inima cu dulceaţa poftelor desfrâului, robeşte mintea cu cugete rele şi târăşte spre împreunări trupeşti. Cel atent cunoaşte repede toate acestea şi observă: vremea, experienţa şi simţul i le fac pe toate cunoscute”.Sfânta Scriptură zice: „Doamne, au n-ai semănat sămânţă bună ? De unde dar au răsărit neghinele?”.

Nu se poate să nu se furişeze răul alăturea cu binele: tot aşa-i şi cu sfânta lucrare a minţii, se leagă ispita ca muşchiul de arbore. Ispita răsare din mândrie şi încăpăţânare şi ca leac pentru ea servesc smerenia, cercetarea Scripturii şi a sfatului duhovnicesc,iar nu abaterea de la deprinderea de la rugăciunea minţii. Căci, după cuvintele Sfântului Grigorie Sinaitul, noi nu trebuie nici să ne temem,nici să ne îndoim a chema pe Dumnezeu; căci deşi unii au rătăcit drumul, smintindu-se la minte,să ştii că ei au suferit aceasta din pricina mândriei şi a încăpăţânării.

Iar pricina mândriei pe de o parte este postul nechibzuit şi peste măsură, când cel ce posteşte socoate că ar săvârşi o virtute şi n-ar face aceasta pentru înfrânare; iar pe de altă parte, din traiul singuratic, înlăturând prima cauză,Sfântul Doroftei zice: „Cel ce păstrează tăcerea trebuie să se ţină pururea pe calea împărătească; căci necumpătarea uşor poate fi însoţită de mândrie,după care urmează ispita”.

35/36

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: