Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 15, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 19:50

Şi de ce să ne avântăm noi spre marile izbânzi ale rugăciunii sfinte a minţii, de care,după Sfântul Isaac, abia se învredniceşte unul din zece mii?

E de ajuns, cu totul de ajuns pentru noi,pătimaşii şi păcătoşii, să vedem măcar urmele tăcerii,adică rugăciunea lucrătoare a minţii, prin care se gonesc din inimă ispitele vrăjmaşului şi cugetele rele, în care se cuprinde şi toată treaba monahilor începători şi pătimaşi şi prin care pot să ajungă, de vrea Dumnezeu, şi la rugăciunea duhovnicească.

Dar nu trebuie să ne descurajăm din pricină că numai foarte puţini se învrednicesc de rugăciunea duhovnicească, căci la Dumnezeu nu-i nedreptate.Ci doar să nu ne lenevim a merge pe calea ce duce la această rugăciune, adică prin rugăciunea lucrătoare a minţii să ne împotrivim capcanelor diavolului şi cugetelor rele.

Mergând pe această cale a sfinţilor, ne vom învrednici şi de soarta lor, deşi nu aici pe pământ, cum spun Sfântul Isaac şi mulţi alţi sfinţi.Rugăciunea minţii e însoţită de diferite simţăminte trupeşti, între care trebuie a deosebi pe cele îndătinate de cele întâmplătoare, cele harice de cele fireşti şi de cele ce se nasc din fapte.

E de mirare şi grozav, zice stareţul Vasilie, cum unii, ştiind de Sfânta Scriptură, nu iau aminte la ea. Alţii însă,şi fără să o ştie şi fără să întrebe pe cei pricepuţi,ci sprijinindu-se pe propria minte, îndrăznesc să păşească la rugăciunea minţii şi încă zic că rugăciunea trebuie săvârşită în sfera dorită: această sferă,zic ei, este sfera pântecelui şi inimii.

32

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: