Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 02:14

Vine asupra noastră războiul vrăjmaşului prin vreo patimă oarecare sau prin anumite cugete rele?Cel ce se roagă cheamă împotriva lor pe Hristos şi piere diavolul cu războiul său.

Cade cineva din slăbiciune prin cuget sau cuvânt sau mânie sau prin vreo poftă trupească ? Se roagă lui Hristos, mărturisindu-se înaintea lui Dumnezeu şi căindu-se.

Se întâmplă să fie cuprins cineva de deznădejde şi întristare, care-i apasă sufletul şi inima? Să-şi trezească amintirea morţii şi a gheenei şi omniprezenţa lui Dumnezeu şi, cu ajutorul lor puţin ostenindu-se, să cheme pe Hristos. După aceea, căpătând pace în luptă, din nou roagă pe Hristos să fie milostiv cu el pentru păcatele lui, cele de voie şi fără de voie. Într-un cuvânt, în ceasul de luptă şi de pace duhovnicească, el aleargă la Hristos şi Hristos este pentru el de toate şi pentru toate, atât în împrejurările bune, cât şi în cele rele. Nu trebuie să ne lăsăm târâţi de asemenea încredere în sine, că am săvârşi ceva rugându-ne sau bineplăcând Domnului.

Căci unul este sensul rugăciunii externe, şi altul al celei interne. Acela îndeplineşte o cantitate de cântare. Nădăjduieşte să placă prin aceasta lui Dumnezeu şi, părăsind-o, se osândeşte pe sine. Iar acesta, fiind mustrat de conştiinţă pentru păcatele de fiecare clipă şi suferind din pricina năvălirii ispitei vrăjmaşului, strigă pururea către Hristos, păstrând în minte cuvintele: «Chiar de ai urca toată scara desăvârşirii, roagă-te pentru iertarea păcatelor».

29

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: