Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 02:46

Şi nu numai că nu le primesc, ci încă se şi împotrivesc şi afirmă că începătorilor nu li s-ar cere de către Sfinţii Părinţi rugăciunea minţii, ci numai singură cântarea de psalmi, tropare şi canoane, rostite cu buzele şi cu limba.

Şi, deşi ei vorbesc şi învaţă aceasta fără dreptate, cu toate acestea sunt ascultaţi de toţi, căci astfel de rugăciune nu le cere lepădarea de poftele lumeşti, ci fiecare trebuie numai să dorească să se poată ruga astfel, fie monah, fie mirean.

În sfânta rugăciune a minţii, care este slăvită şi plăcută lui Dumnezeu, iscusinţă a iscusinţelor, cerând nu numai lepădare de lume şi de poftele ei, ci încă şi multe poveţe şi învăţătură, nu-şi găseşte săvârşitori printre monahi.Pe lângă toate acestea, trebuie să ne temem de abateri la dreapta şi la stânga, adică de disperare şi de prea mare încredere în sine.

Văzând că celor care învaţă să facă rugăciunea minţii li se întâmplă căderi nu intenţionate, ci fără de voie,numite de Sfinţii Părinţi greşeli zilnice, nu trebuie ca din această pricină să cădem la îndoială, căci,după măsura puterilor fiecăruia, sunt şi izbânzi.

Pe de altă parte, auzind marea milă dumnezeiască spre noi păcătoşii, noi nu trebuie să fim încrezuţi şi să păşim fără mare smerenie şi fără împlinirea după putere a poruncilor către această rugăciunea minţii. Ştiind că şi încrederea în sine şi disperarea sunt insuflate de vrăjmaşul, să fugim şi de una, şi de alta.

23

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: