Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 02:58

E de mirare cum aceşti oameni, vinovaţi deopotrivă de aceleaşi păcate, repetate adesea, sunt diferiţi înaintea lui Dumnezeu, ba socot că şi înaintea oamenilor duhovniceşti.

Unul nu ştie nicidecum de cădere şi sculare, deşi e stăpânit de patimi; celălalt însă cade şi se scoală, e biruit şi biruieşte, se luptă şi se nevoieşte, nu vrea să răspundă cu rău pentru rău, dar nu se poate ţine din pricina obiceiului, se sileşte să nu spună ceva rău, se mâhneşte când capată jigniri şi totuşi îşi reproşează că se mâhneşte şi se căieşte de aceasta, dar, deşi nu se mâhneşte de jignirea primită, apoi nici nu se bucură.

Toţi cei ce se găsesc în asemenea dispoziţie se împotrivesc patimilor, nu vor să se supună lor, se întristează şi luptă.

Părinţii însă au zis că orice lucrare pe care sufletul nu-l vrea este de mică durată. Voiesc să mai vorbesc despre patimile înrădăcinate.

Sunt oameni care se bucură când sunt jigniţi, dar asta pentru că voiesc să aibă răsplată. Aceştia fac parte dintre cei care dezrădăcinează patimile, dar nu cu mintea.

Altul se bucură primind jignirea şi socoate că se cuvine să o primească, pentru că el însuşi a dat motiv, acesta cu mintea dezrădăcinează patima.

Sunt, în fine, şi din aceia care nu se mai bucură fiind jigniţi, ci se socotesc mult vinovaţi, întristându-se pe deasupra că au tulburat pe cei care i-a jignit.Facă bunul Dumnezeu să fim în aşa dispoziţie a sufletului!

Pentru o pricepere mai limpede a uneia sau alteia din aceste două vieţuiri vom mai spune aşa: cel dintâi, supunându-se legii, îndeplineşte numai cântarea.

Al doilea se obligă la lucrarea minţii, are pururea cu sine numele lui lisus Hristos pentru distrugerea vrăjmaşului şi a patimii. Acela se bucură cum a sfârşit cântarea. Acesta însă mulţumeşte lui Dumnezeu dacă în liniştea sa,netulburat de cugete rele, face rugăciunea. Acela doreşte cantitatea, acesta calitatea.

21

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: