Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 03:02

Călcarea poruncilor Domnului toţi o văd deopotrivă,dar se manifestă felurit. De pildă: cineva hotăreşte să nu calce poruncile, să nu se dea la patimi, dar din pricina unor împrejurări sau tulburări sau ispite diavoleşti, i se întâmplă să jignească pe cineva, sau să osândească, sau să se mânie, sau să fie biruit de mândrie, sau să se certe, sau să se laude, sau să grăiască deşertăciuni, sau să mintă,sau să se îmbuibeze, sau să se îmbete, sau să se gândească la rele, sau altceva de felul acesta să facă.

Simţindu-se vinovat faţă de Dumnezeu, el îndată începe să se căiască şi cu pocăinţă cade înaintea lui Dumnezeu cu rugăciunea minţii din inimă,ca să-l ierte Dumnezeu şi să-i ajute ca să nu mai cadă în asemenea greşeli. Şi astfel, el pune început să păzească poruncile şi să-şi păzească inima de ispite rele, temându-se ca nu cumva din pricina lor să piardă împărăţia cerurilor.

Altul însă trăieşte fără nici o grijă de cădere sau socoteşte că în vremurile de azi nu mai sunt oameni care păzesc poruncile şi care se tem să le calce, că fiecare cu voie sau fără voie greşeşte înaintea lui Dumnezeu, fiind vinovat de anumite păcate mai mari sau mai mici şi de aceea el nu voieşte nici măcar să se ferească de ele, socotind aceasta lucru cu neputinţă.

Socotindu-se răspunzător numai pentru desfrânare şi curvie, ucidere şi furt şi pentru alte păcate de moarte şi înfrânându-se de la ele, el îşi închipuie că stă. Unora ca aceştia se aplică cuvintele Părinţilor: mai bine să cazi şi să te scoli decât să stai şi să nu te pocăieşti.

20

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: