Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 03:22

Dacă te înspăimânţi să păşeşti la rugăciunea minţii din respect şi din simplitatea inimii, şi eu împreună cu tine sunt gata să mă înspăimânt.Dar nu trebuie să ne temem de basme deşarte,după zicătoarea: „Dacă te temi de lup, nu intri în pădure”. Şi de Dumnezeu trebuie să te temi, dar să nu fugi de dânsul, nici să te lepezi de El.

Nu mică piedică la facerea rugăciunii minţii e pentru unii neputinţa lor trupească. Nefiind în stare să suporte osteneala şi postul pe care le-au suportat sfinţii, ei socot că fără acestea lor le e cu neputinţă să înceapă lucrarea minţii.

Arătându-le greşeala, Sfântul Vasile cel Mare învaţă: „înfrânarea se măsoară fiecăruia după puterea sa trupească, şi eu socot că nu-i fără primejdie ca, ruinând prin înfrânare nemăsurată puterile trupului, să-l faci inactiv şi incapabil de fapte bune.

Dacă ar fi bine pentru noi să fim slăbănogi cu trupul şi să zăcem ca nişte morţi, abia suflând, atunci Dumnezeu aşa ne-ar fi făcut. Dar dacă El nu ne-a făcut aşa apoi greşesc aceia care minunata zidire a lui Dumnezeu nu o păstrează aşa cum a zidit-o El.

Nevoitorul numai de un lucru trebuie să se îngrijească:nu s-a furişat oare în sufletul său răul leneviei,n-au slăbit trezvia şi cugetarea râvnitoare către Dumnezeu, nu s-a întunecat oare în el luminarea duhovnicească şi luminarea sufletului care se naşte din ea?

Căci dacă tot binele din el creşte, atunci nu vor avea când să se ridice într-însul patimile trupeşti,dacă sufletul lui e preocupat cu cele cereşti şi nu lasă trupului vreme pentru stârnirea poftelor.Faţă de această întocmire, sufletul care primeşte hrană nu se deosebeşte de cel care nu primeşte. Şi el a împlinit nu numai postul, ci şi o abţinere totală de la mâncare şi primeşte laudă pentru grija sa deosebită de trup, căci traiul său cumpătat nu provoacă aprinderea poftelor”.

16

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: