Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Februarie 16, 2010

Filed under: Sf. Paisie Velicikovski despre Ruga lui lisus — Micael Nicolas @ 04:13

Şi la Drago mima a trebuit să ia atitudine împotriva unui anume „călugăr filosof” din munţii Moşenski,care blestema această sfântă rugăciune.Acest călugăr dobândise o atât de mare influenţă asupra anumitor fraţi „slabi”, încât aceştia au îndrăznii chiar să arunce în fluviul Tiasmin(Ucraina) cărţile sfinţilor care se refereau la ea.Aşa au luat naştere cele şase capitole cu privire la Rugăciunea lui lisus.

Spre sfârşitul vieţii sale ( 1793), Paisie a scris o altă apologie la Rugăciunea lui lisus, împotriva călugărului Teopempt de la sihăstria din Poiana Voronei. Stareţul le explică fraţilor din această sihăstrie că, pe pământul moldovenesc, blestemul pornit împotriva Rugăciunii lui lisus vine de la„călugărul filosof” din Ucraina şi îi îndeamnă să aibă o sfântă râvnă şi o credinţă nezdruncinată în cărţile Sfinţilor Părinţi, care au scris pe această temă.

Apologia expune învăţătura tradiţională asupra Rugăciunii inimii şi aduce mărturia a treizeci şi cinci de Părinţi.în cele Şase capitole asupra Rugăciunii inimii,stareţul expune în mod sistematic bazele biblice şi patristice ale Rugăciunii lui lisus, pregătirea pe care o cere din partea celor care doresc să o păstreze neîncetat în inima lor, precum şi efectele pe care aceasta le produce în ei.

El arată că ceea ce îi face pe unii să se ridice împotriva acestei rugăciuni este extrema necunoaştere a Scripturilor şi a scrierilor ascetice.

Acestea,„mai mult decât celelalte, sunt potrivite pentru lectura în mănăstiri”, întrucât conţin înţelesul deplin al vieţii conform Evangheliei. „Ele sunt tot atât de necesare călugărilor pentru folosul sufletelor lor şi pentru dobândirea adevăratei înţelepciuni,dreaptă şi plină de umilinţă, cum este respiraţia pentru viaţa fizică.”

5

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: