Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

martie 12, 2010

RUGUL APRINS – ANTONIE PLĂMĂDEALĂ ,Mitropolitul Ardealului

Filed under: Rugul Aprins — Micael Nicolas @ 03:46

ALTE ŞTIRI DE LA ROMAN BRAGĂ  10

Mişcarea Rugului Aprins, iniţiată de Sandu Tudor era ca şi el, o persoană foarte controversată în Istoria culturii şi a Teologiei româneşti. Sandu Tudor îşi făcuse o educaţie mai mult singur. Tatăl lui era preşedintele Curţii de Casaţie şi în felul acesta avea bani pe care să-şi sprijine singur educaţia. După cum spunea Prof. Alexandru Mironescu, „fiecare cuvânt al lui era o temă de meditaţie. Prelegerile lui erau un dezastru, un amalgam de note încurcate,prin care se uita un minut fără să spună un cuvânt. Când credeai că a terminat, abia atunci începea”.

Era un ziarist căruia îi plăceau şantajele, pe care de altfel le făcea în ziarul lui Credinţa.Se duce în Athos să vadă cum stau lucrurile acolo, cu gândul secret de a-i pătrunde şmecheriile. A întâlnit un monah Averchie, care i-a schimbat îmbrăcămintea: din pantaloni scurţi, în pantaloni lungi, l-a luat cu el să viziteze schiturile, dar l-a sfătuit cum să facă exact ca el, să nu trezească bănuieli.Aşa a vizitat toate mânăstirile, făcând trei metanii la poartă. Apoi mergând la fiecare mânăstire au făcut la fel, bineînţeles urmând acelaşi canon şi în biserică, făcând adică metanii la fiecare icoană. Şi aşa făcând peste tot, călugării de peste tot îl observară, în felul acesta el făcu pe toţi călugării să-şi deschidă inimile şi să-i vorbească de rugăciunea inimii. Aşa se iniţie în rugăciune, cu scăunelul după el, şi aşa învăţă cum să zică: „Doamne, Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul.”

Şi aşa cu fiecare rugăciune şi metanie,se înscăuna în el rugăciunea lui Iisus.Astfel, se întoarse în ţară şi, în 1944 se închinovie la Mânăstirea Antim din Bucureşti,unde deveni frate cu scopul de a deveni monah. Aşa se mută în clopotniţa mânăstirii Antim.Această mişcare a fost un vulcan mistic în România, între anii 1945—1948. „Mişcarea a început dintr-o angoasă, din teama că ne pierdem ca oameni, ca entităţi spirituale în lumea aceasta pe care Dumnezeu şi-a pus pecetea Fiinţei Lui.”

Tot atunci se înmulţiseră centrele de mişcări spiritiste de tot felul.Tot pe vremea aceea începuse la Bucureşti, la Facultatea de Teologie un curs de mistică a părintelui Stăniloae, care numea această disciplină isihasm.Tot pe atunci a fost adus din Rusia mitropolitul Nicolae al III-lea al Rostovului şi,împreună cu dânsul veni şi un călugăr care se numea Ioan şi care fusese în tinereţea lui la Mânăstirea Valaam. Acest călugăr era Ioan Culâghin, şi avea cu el două manuscrise din sfinţii rugători ai inimii. Unul era un Sbornic, alcătuit de egumenul Hariton din Valaam, iar al doilea era intitulat „O convorbire între un călugăr şi un preot de mir despre practica rugăciunii”.

Pe la sfârşitul anului 1947, călugării au fost arestaţi şi deportaţi în Rusia. Sandu Tudor s-a dus în cele din urmă la Schitul Rarău. Mulţi călugări s-au realizat în acest timp, deşi au trebuit să se despartă de centrul de la Antim.Unul din ei a ajuns mitropolit al Transilvaniei, Antonie. Tot pe atunci prof. de la Paris,Olivier Clément, a scris un articol intitulat „L’Église Roumaine et le Buisson Ardent”, care a făcut ca statul român să se intereseze de membrii grupului şi să-l aresteze. Drept urmare guvernul a luat măsura să elimine din mânăstiri pe călugării mai tineri de 55 de ani, şi pe maicile mai tinere de 50 de ani.Părintele Daniil a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică, pentru practica rugăciunii isihaste.

–––––––––––––––––

Notă – 10 Arhim. Roman Bragă, Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Rives Junction, S.U.A., 1991, apărut în

româneşte în pag, Monitorului din 9—10 august 1997, nr. 43.
104
Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: