Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

martie 12, 2010

Filed under: Rugul Aprins — Micael Nicolas @ 18:24

Pentru mine părintele Daniil a fost ca un adevărat părinte spiritual, duhovnic şi îndrumător de fiecare ceas, în paşii pe care îi făceam pe drumul greu şi aspru al înţelegerii înalte a chemării şi menirii vieţii de monah şi de aceea îi sunt şi îi voi fi recunoscător toată viaţa mea.În numeroase prilejuri, Sf. Sa Părintele Daniil m-a binecuvântat pentru osârdia arătată în împlinirea, cu vrednicie a îndatoririlor ce le avem ca şi în învăţătura şi pregătirea mea creştinească şi morală încredinţându-mi dorinţa sa de a-i da ascultare, ca să-i devin un vrednic urmaş întru lauda şi slujirea Domnului.Dar vremurile vitrege pentru Biserica noastră creştină, au făcut ca lucrurile să decurgă cu totul altfel.

Aşa s-a făcut că în anul 1958, în urma unei înscenări diavoleşti, călugării schitului Rarău au fost învinuiţi de legături cu cercuri străine, că aveau staţii de emisie clandestine şi altele, iar Părintele Daniil şi unii monahi au fost arestaţi şi li s-a intentat proces, fiind condamnaţi la ani grei de temniţă.Parte din monahi — cei mai tineri printre care şi eu — am fost alungaţi din Mânăstire şi siliţi să reintre în viaţa laică.La procesul înscenat, Părintele Daniil a avut o atitudine de demn apărător al credinţei mărturisind convingerile şi credinţa sa neclintită şi încrederea că nici o încercare, oricât de grea, nu va putea smulge din sufletul poporului român sentimentele sale religioase creştine,subliniind că sfânta credinţă în Dumnezeu a fost aceea care l-a ajutat să biruie prin vremi şi să-şi păstreze fiinţa sa neabătută.

Părintele Daniil a fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi întemniţat la Aiud unde şi-a sfârşit viaţa în anul 1963.Am încercat, de atunci să aflu amănunte despre anii grei de temniţă ai Părintelui Daniil şi ai celorlalţi monahi — despre sfârşitul său, precum şi despre locul îngropării sale — dorind să-i aduc ofranda recunoştinţei mele, pentru odihna sufletului său bun şi drept.Odată cu arestarea sa, autorităţile de atunci au ridicat şi lăzile cu manuscrise conţinând lucrări ale Părintelui Daniil — căci, precum se ştie Sfinţia Sa a fost un mare călugăr, un gânditor profund, un savant filosof şi om de cultură, iar lucrările sale de mare valoare spirituală îmbrăţişau domenii din cele mai variate ale gândirii, filosofiei, artei, istoriei,abordate cu temeiurile doctrinei creştine.

Faţă de cele mai sus arătate, vin în faţa Prea Sfinţiei Voastre cu rugămintea de a le avea în atenţie şi a hotărî cele ce se cuvin săvârşite, astfel încât să se găsească manuscrisele Părintelui Daniil, să fie puse la loc sigur, şi dacă se va putea să fie tipărite pentru a fi cunoscute şi apreciate după marea lor valoare.Vă mai rog stăruitor — dacă aveţi posibilitatea să mă ajutaţi a cunoaşte cât mai multe fapte din anii de temniţă ai Părintelui Daniil (SANDU TUDOR), despre sfârşitul său şi unde se află locul îngropării sale, să-i cinstesc după datina creştină şi cuviinţa românească amintirea sufletului său curat, plin de sfinţenie şi bunătate.

Cu smerenie,CRĂCIUN NICULCEA

CONVORBIRE CU PĂRINTELE ANDREI SCRIMA

Andrei Scrima, care avea 19 ani — de-o seamă cu mine — după ce a rupt-o cu Anton Dumitriu, Avramescu l-a trimis la Antim, să-l cunoască pe părintele Daniil. I-a spus că se ţin acolo conferinţe duminica după-masă. I-a spus, de asemenea, că acolo este un părinte Benedict.

Părintele Andrei Scrima a venit acolo fără Avramescu. Întrunirile aveau loc într-o sală, care va fi după aceea, mai târziu, biroul meu.M-am aşezat pe un scaun şi înainte ca părintele Daniil să-şi înceapă conferinţa, am observat un om care nu avea talent propriu-zis de orator, dar care nu era banal, aproape niciodată nu era banal. Am însemnat că, prin uşa de la intrare, a intrat un părinte însoţit de o doamnă rusoaică.

95

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: