Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

martie 12, 2010

Filed under: Rugul Aprins — Micael Nicolas @ 19:00

IV.

„Rugul Aprins” l-a consacrat pe Moise, iar în Ortodoxie este considerată Sfânta Fecioară Maria. Aşa a luat fiinţă, încetul cu încetul, mişarea de la Antim. Numele mişcării,acela de „Rugul Aprins” l-a dat părintele Sandu Tudor sau Alexandru  Teodorescu, publicist,care locuia la Antim, în turnul clopotniţei. Ani de zile, duminică de duminică, la orele 17 începeau conferinţele.Se pare că la început a venit pe acolo şi P.S. Nicolae Popovici de la Oradea, patriarhul nu a fost însă niciodată, iar conducerea Bisericii era stânjenită de această mişcare.

Motorul a fost Sandu Tudor, pe vremea aceea încă laic. Dar se ştia că el a fost la Athos, şi s-a întors de acolo ca de pe drumul Damascului, după ce iniţial plecase să iscodească, să surprindă derogări de la canoanele monastice. El conducea un ziar şi un avion, cu care avusese un accident, din care însă scăpase teafăr.Părintele Daniil a avut puterea să aducă acolo 12 studenţi. 3

La 14 mai 1948 a început arestarea studenţilor, şi aşa s-au risipit toţi în toate părţile.Dr. Nicolau a fost arestat după 2 ani,  4 fiind trădat de un coleg. Acuzaţia sa a fost „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”, şi apoi, acolo a aflat că la Aiud fusese adus şi Sandu Tudor, pr. Ghiuş, pr. Stăniloae şi pr. Felix. Antimul i-a dat, tânărului Nicolae, puterea să reziste 11 ani şi jumătate.

În legătură cu „Rugul Aprins” se poate spune, încă, că e în aşteptare, dar e încă devreme, întrebat care, a mai rămas acum din cei 12 studenţi, şi cei mai mari, dr. Nicolau a răspuns că au mai rămas şase: prof. Elian (mai trăia încă, deşi avea 80 de ani), Î.P.S. Antonie Plămădeală, pr. Adrian Făgeţeanu, pr. Nicolae Bordaşiu şi el însuşi dr. Nicolau. În străinătate sunt: la Athos, arhim. Petroniu, iar în America, arhim. Felix Dubneac şi arhim. Roman Bragă. 5

––––––––––––––––-

Note – 3 –  (A mai scris despre „Rugul Aprins” un tânăr pe nume Emanoil Mihăilescu, şi Mihai Rădulescu: Consemnări  despre „Rugul Aprins”, dintr-o convorbire cu părintele Dumitru Stăniloae, pag. 55—58).

4 –  Rugul Aprins, de dr. N. Nicolau, în „România Liberă”, sâmbătă, 27 ianuarie 1996.

5  – „Rugul Aprins”, de dr. N. Nicolau, în „România Liberă”, sâmbătă, 27 ianuarie, 1996.
92
Reclame

2 comentarii »

 1. ELENA care se roaga impreuna cu sotul si cei doi copii la icoana facatoare de minuni de la manastirea PRODROMU prin preasfintul parinte PETRONIU TANASE pentru sanatate ,spor in casa,luminarea mintii ingasirea unorsolutii de a rezolva mai multe probleme,intelegere in casa ,dezlegare de blesteme ,de farmece si vraji si indepartarea tuturor din casa si familia noastra,ginduri bune vecinilor,colegilor,colegelor ,nepotilor si nepoatelor si tuturor celor nestiuti,reusita lui ELENA in gasirea unui loc de munca in politie,scaparea de napasta ,acuzare si invinuire pe nedrept,scaparea din datorii ,potolirea tuturor celor ce ne trimit raul in casa.AJUTA-NE DOAMNE SI SCAPA-NE DE ORICE PRIMEJDIE SI NECAZ.

  Comentariu de elena — aprilie 4, 2010 @ 22:36 | Răspunde

 2. Elena,din câte am înţeles eu din aceste cărţi până acum este că Dumnezeu caută mai cu seamă să ne aducă pe toţi pe calea mântuirii,a vieţii celei veşnice,ci mai puţin este interesat de aceste probleme trecătoare ,lumeşti,chiar dacă ele ni se par atât şi atât de importante acum când suntem cu toţii prinşi în vâltoarea vieţii acesteia pământeşti.
  Şi eu îmi doresc de câtva timp de când am observat că mi s-a cariat un dinte din faţă,să ajung cât mai curând la dentist să mi-l plobeze,dar oare este atât de important o carie dentară în iconomia Dumnezeiască ?!
  Cred că nu.
  Tot ce avem mai de valoare în noi, este sufletul,toate celălante sunt vanităţi sau greutăţi efemere tipic omeneşti !
  Doamne,iluminează-ne minţile şi inimile şi mântuieşte-ne sufletele ! Amin !

  Comentariu de Micael Nicolas — aprilie 5, 2010 @ 02:59 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: