Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

martie 16, 2010

† Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Filed under: Rugul Aprins — Micael Nicolas @ 03:11

RUGUL APRINS

Cuvânt Înainte

Cuviosul Daniil de la Rarău sau Sandu Tudor

Am scris această carte despre părintele DANIIL TUDOR. A trecut la Domnul, acum 40 de ani în închisoarea de la Aiud. Nici nu îmi vine să cred. E atât de prezent în imaginea mea încât parcă ar mai trăi încă. Am citit de curând o carte intitulată: „Viaţa Ieroschimonahului Daniil Tudor”, scrisă de unul din ucenicii săi de la Rarău.

Această carte conţine aproape totul despre viaţa sa. Ceea ce scriu eu acum, a fost de fapt scris mai înainte, dar las totul aşa cum a fost scris pentru că, atunci când am scris lucrurile erau necunoscute şi am vrut să dau o mărturie despre cuvioşia sa, ca de la un martor contemporan.

Cartea aceasta este, prin urmare, o mărturie de la un ucenic din vremea lui, care nu se vrea a fi mai mult decât atâta. Părintele Daniil a fost un om greu, un om care nu semăna deloc cu cei din vremea sa. A fost un om mare care şi-a găsit împlinirea în viaţa monahală. Ceea ce scriu eu aici va fi doar o mărturie simplă despre un om mare. A trăit în vremuri grele. Am notat memoriul lui scris către autorităţile vremii aceleia. Desigur nu era un memoriu pe care l-ar fi scris în vremuri de libertate. Fiind însă singurul scris de el, l-am redat aşa cum este.Am găsit apoi printre hârtiile rămase de la el şi câteva conferinţe scrise de el şi de alţi doi participanţi la o întâlnire de la Cernăuţi.

Era un poet cu simţ deosebit, care pe lângă alte versuri ne-a lăsat şi mai multe Acatiste. Am adăugat aici un Acatist, care mi s-a părut a fi mai frumos şi mai cuprinzător decât altele, deşi toate sunt de aceeaşi valoare. Am reprodus apoi şi câteva din fotografiile care mi-au rămas de la el.

Căci trebuie să mărturisesc că eu am făcut parte, împreună cu alţi studenţi, din ceea ce el voia să lase ca moştenitori ai săi. El m-a iubit, aşa cum putea el să iubească, socotindu-mă ca pe unul dintre urmaşii săi. El a fost prezent la călugărirea mea, care a avut loc în 1949, pe 14 septembrie, de ziua Sfintei Cruci, la Mânăstirea Prislop din judeţul Hunedoara. El mi-a fost naş de călugărie. Am socotit că e de datoria mea să scriu despre cuvioşia sa, aşa cum mă pricep, amintirile mele în legătură cu tot ce a însemnat el, pentru mine şi pentru întreaga mea generaţie.

Aş vrea să-l fac înţeles cât mai multor oameni din generaţia aceasta crescândă, cu tot ce a însemnat el pentru generaţia mea şi a celor de vârsta mea, şi văd din ceea ce se scrie acum despre el, despre mişcarea Rugului Aprins, că a însemnat foarte mult. Fie ca Dumnezeu să-i păstreze amintirea, să-l mângâie în împărăţia Sa, căci a meritat-o cu prisosinţă, şi a murit înînchisoare, ca un martir, cu locul până acum necunoscut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace, şi dacă poate să ne sprijinească şi pe noi pe drumul către Împărăţia Sa.

9 martie 2002

Sfinţii 40 de Mucenici

din Sevastia

Acad. o. Dr. ANTONIE PLĂMĂDEALĂ

Mitropolitul Ardealului

2

Reclame

5 comentarii »

 1. Citind această încredibil de frumos scrisă carte,mi-am mai clarificat puţin ideea despre cum ar trebui să arate acest site,în consecinţă îmi doresc să ne binecuvânteze Bunul Dumnezeu ca împreună cu voi toţi să creem în jurul acestui site,o mică comunitate virtuală de creştini anonimi ,interesaţi sau/şi practicanţi ai rugăciunii inimii,şi să încercăm să spunem şi să explicăm cum vede fiecare dintre noi această latură profundă a misticismului creştin ,sau să aprofundăm credinţa în Hristos prin similitudini cu practicile specifice ale altor religii sau de ce nu,să scoatem la iveală prin Pronia Cerească cu însăşi ajutorul instrumentelor stiinţei şi a secularismului în care trăim,Revelaţia Divină care stă ascunsă chiar sub nasul nostru spre a fi comtemplată şi înţeleasă atât cât îi este dat omului să înteleagă .
  Doamne Ajută !

  Comentariu de Micael Nicolas — martie 16, 2010 @ 04:22 | Răspunde

 2. Această carte o puteţi descărca gratuit înformat PDF în calculatoarele voastre de la linkul de mai jos :

  Comentariu de Micael Nicolas — martie 18, 2010 @ 04:35 | Răspunde

 3. Micael, nu stiam ca ne dai voie sa facem similitudini cu alte religii!

  Comentariu de crestinul2010 — martie 19, 2010 @ 09:03 | Răspunde

  • Fiecare este liber să-ţi spună părerea pe acest site şi să facă orice similitudine doreşte cu alte credinţe,eu fiind un tip deschis spre comunicare şi chiar spre polemizare,atâta timp cât va fi civilizată şi argumentată.
   Voi încerca pe cât cu puţintă să fiu mai mult administratorul acestui site/blog şi mai puţin comentator,cu toate că sigur îmi voi da şi eu cu părerea atunci când voi simţi că am ceva de zis .
   Din polemică se nasc marile idei,aşa credeau vechii greci,dacă nu mă insel .

   Comentariu de Micael Nicolas — martie 19, 2010 @ 17:20 | Răspunde

 4. Cartea poate fi descarcata si de pe unul din blogurile lui Pater Mihail.

  http://mihailmaster.wordpress.com/biblioteca-noastra/

  Comentariu de crestinul2010 — martie 19, 2010 @ 09:08 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: