Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Iulie 4, 2010

Filed under: Calea Asceţilor — Micael Nicolas @ 19:50

CUVÂNTUL TRADUCĂTORULUI

Fritjof  Tito Colliander (1904-1989) este un scriitor de origine suedeză, cetăţean finlandez, născut la Helsinki, dar care şi-a petrecut copilăria în Rusia, având la Petersburg o doică rusoaică, şi care a devenit apoi, la vârsta de 13 ani, martor al revoluţiei bolşevice. Cu mari sacrificii şi cu o dureroasă rană sufletească, familia sa reuşeşte să se întoarcă în Finlanda, unde începe o ,,viaţă nouă” dar lipsită de orice sens, după părerea copilului Tito.

După o adolescenţă frustrată, – a avut piciorul imobilizat în ghips câţiva ani, – după nenumăratele încercări ale familiei de a porni vreo afacere cât de cât rentabilă, după pierderea părinţilor, tânărul finlandez,purtat de o dorinţă de viaţă specifică celor ce trăiesc la interferenţa marilor întinderi de zăpadă cu civilizaţiaeuropeană, călătoreşte mult şi duce o viaţă boemă. Scrie enorm, devine corespondent de presă, cunoaşte mulţi oameni, reuşeşte să obţină premiul de stat al scriitorilor finlandezi pentru romanul ,,Taina”.

În plină maturitate descoperă printr-o fericită întâmplare viaţa ortodoxă, pe care şi-o aminteşte vag, din copilăria petrecută la Petersburg. Într-una din nenumăratele sale călătorii ajunge la mănăstirea Peciarsca, aflată pe atunci, în tânăra republică independentă, Estonia. Din anul 1937 se converteşte cu familia sa la ortodoxie.

37

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: