Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Iulie 4, 2010

Filed under: Calea Asceţilor — Micael Nicolas @ 20:13

Sfântul Nichifor Călugărul

Este cunoscut că aerul pe care-l inspirăm se duce prin plămâni către inimă. Aşează-te deci, adună-ţi gândul şi îndreptăţi-l pe căile respiraţiei înlăuntrul tău,sileşte-l ca să intre împreună cu aerul inspirat în însăşi inima ta şi reţine-l acolo, nu-i da frâu liber ci dă-i aceste sfinte cuvinte: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă! Şi fă-l să repete cuvintele zi şi noapte.Încearcă să te deprinde în această aflare înlăuntrul tău împreună cu rugăciunea numită şi vezi ca gândul să nu iasă iute de acolo, căci la început se va întrista mult în închisoarea aceasta strâmtă.Dar după ce se va deprinde, gândul va găsi în acel loc bucurie şi veselie în loc de întristare şi el însuşi va dori să rămână acolo.

Precum bărbatul care se întoarce acasă din ţări străine şi nu mai poate de bucurie că-şi vede nevasta şi copiii, tot aşa se umple înţelegerea de nespusă bucurie şi veselie când se uneşte cu inima.De vei izbuti să intri în inimă pe acest drum ce ţi l-am arătat, mulţumeşte-I lui Dumnezeu şi rămâi totdeauna în acest exerciţiu: el te învaţă lucruri pe care nici măcar nu le bănuiai.În acelaşi timp în care noi am intrat în inimă prin acest fel mult dorit şi fericit, veghem cu trezvie, iar către tine se îndreaptă toată ceata binefăcătorilor: dragostea, bucuria, pacea, răbdarea, blândeţea şi celelalte.

Sfântul Grigore Sinaitul

Adevărata rugăciune lăuntrică neispititoare este aceea în care căldura ce vine din rugăciunea lui Iisus aprinde în ţarina inimii focul care arde patimile ca pe nişte ciulini. Ea umple sufletul de bucurie şi de pace şi nu vine nici din dreapta, nici din stânga, nici măcar de sus, ci năvăleşte din inimă ca dintr-un izvor de munte al Duhului dătător de viaţă.

Pe aceasta numai trebuie s-o iubeşti şi să te sileşti a o păstra în inima ta,prin aceea că-ţi păzeşti mintea de visuri şi dorinţe. Cu această rugăciune nu te mai temi de nimic; căci Acela Care a spus: priveghiaţi, Eu sunt cu voi, nu vă temeţi – este Însuşi cu noi.

35

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: