Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

iulie 7, 2010

Filed under: Calea Asceţilor — Micael Nicolas @ 18:27

VIII.

Prima dată când te birui pe tine, să-ţi fie un semn: acum sunt pe drumul cel bun! Dar să nu te socoţi priceput în ochii tăi, ci mulţumeşte lui Dumnezeu, căci numai el ţi-a dat puterea. Nu te bucura de izbândă ci purcede fără preget mai departe. Altminteri răul învins se poate dezmorţi să te atace pe la spate. Aminteşte-ţi: israeliţii au primit poruncă de la Dumnezeu să alunge de la ei pe toţi locuitorii ţării atunci când au cucerit noua ţară (Numeri XXXIII, 52).

Şi aceasta să ne fie nouă spre învăţătură.Mărimea biruinţei de sine nu are importanţă.Poate a fost că n-am mai fumat ţigara de dimineaţă, sau poate ceva în aparenţă atât de neînsemnat ca a nu mai întoarce capul sau a nu mai încrucişa privirea. Nu ceea ce se vede în afară este hotărâtor. Cele mici pot fi mari iar cele mari pot fi mici. Dar fiţi pregătiţi întotdeauna pentru pasul următor din luptă: trebuie să veghem necontenit căci răgaz de odihnă nu ni se dă.Iarăşi şi iarăşi: taci! Nimeni să nu observe ce ţi se întâmplă. Lucrezi pentru Cel Nevăzut, deci lucrarea ta să rămână nevăzută. Sfinţii ne spun că dacă laşi firimituri în jur, vin păsările diavolului şi le ciugulesc.Grijeşte de mulţumirea de sine: o singură bucăţică poate nărui roada multor ani de muncă.

De aceea sfătuiesc Părinţii: lucrează cu discernământ. Din două rele alege-l pe cel mai mic. De eşti singur în încăpere, alege bucata cea mai proastă,dar de te vede cineva alege calea de mijloc care trezeşte cea mai puţină luare aminte. Ţine-te ascuns şi cât mai nebăgat în seamă cu putinţă; aceasta să-ţi fie o regulă în toate împrejurările. Nu vorbi despre tine însuţi cum aidormit, ce ai visat şi ce ţi s-a întâmplat, nu-ţi da cu părerea neîntrebat, nu vorbi despre nevoile şi afacerile tale. Toată această sporovăială hrăneşte preocuparea de sine.Nu-ţi schimba nici locul de muncă şi funcţia,locuinţa şi celelalte.

Aminteşte-ţi: nu există nici un loc,nici o poziţie socială şi nici o împrejurare din afară care să nu-ţi fie de folos în lupta pe care ai ales-o. Aici nu se potrivesc doar meseriile ce slujesc nemijlocit patimilor.Nu te sili nici să ajungi în slujbe şi demnităţi înalte: cu cât eşti mai mărunt, cu atât mai liber. Fii mulţumit cu viaţa pe care o duci. Nu fi nici iute în a-ţi arăta cunoştinţele şi talentele. Păzeşte-te de a spune: nu, nu aşa ci aşa. Nu te prici la vorbe şi nu te băga în certuri; lasă-l pe celălalt să aibă dreptate. Nu-ţi impune niciodată voia ta mai presus de a celuilalt. Astfel se deprinde greul meşteşug al ascultării, şi prin aceasta al smereniei. Căci smerenia ne este de cea mai mare trebuinţă.

Rabdă mustrări fără să murmuri: fii mulţumitor când eşti ruşinat, neluat în seamă şi trecut cu vederea.Dar nu căuta cu tot dinadinsul situaţii umilitoare: ele ţi se oferă din belşug cât e ziulica de lungă. Acela ce e veşnic umil şi linguşitor sare în ochi şi careva ar zice: o, ce mai smerit! Dar adevăratul smerit nu se cunoaşte: Lumea nu ne cunoaşte fiindcă nu L-a cunoscut nici pe El (1 Ioan III, 1); pentru lume, acela e un ,,neica nimeni”.Oare ce ar fi spus confraţii pescari rămaşi pe ţărm când Petru şi Andrei, Ioan şi Iacov îndată au mers după El (Matei IV, 20) ?

Pentru ei cele două perechi de fraţi au dispărut, au pierit. Nu şovăi: nu te teme să dispari şi tu ca şi aceia şi să ieşi din rândurile acestui neam curvar şi păcătos; ce vrei să câştigi: sufletul sau lumea? (Marcu VIII, 34-38).

Vai vouă când toţi oamenii vă vor vorbi de bine! (Luca VI, 26).

IX.

Sfântul Vasile cel Mare zice: Nu te poţi apropia de cunoştinţa adevărului cu inima tulburată. De aceea trebuie să încercăm să ne ferim de toate acelea ce ne aduc tulburare în inimă, ce aduc uitarea, neliniştea şi durerea sau ce trezesc îngrijorarea. Trebuie să ne îndepărtăm pe cât se poate de mult de toată linguşirea,zburdarea şi sfada pentru mărunţişuri şi deşertăciuni.Chiar şi atunci când slujim Domnului să nu ne îngrijim şi să nu ne silim pentru multe, ci în toată vremea să avem în vedere că doar un lucru trebuieşte (Luca X,41).

9

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: