Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Iulie 15, 2010

† Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Filed under: Despre Dobândirea Sfântului Duh — Micael Nicolas @ 04:55
SFÂNTUL SERAFIM DE SAROV
DESPRE DOBÂNDIREA SFÂNTULUI DUH
INTRODUCERE

Sfântul Serafim de Sarov

Sfântul Serafim de Sarov s-a născut în 1759, în oraşul Kursk. Părinţii săi erau nişte creştini ortodocşi evlavioşi, pilde de adevărată duhovnicie. La vârsta de 10 ani,Serafim a fost tămăduit în chip minunat dintr-o boală grea cu ajutorul icoanei Născătoarei de Dumnezeu din Kursk. De copil, s-a afundat în scrierile şi în slujbele bisericii. A început viaţa monahală în mânăstirea Sarovului, la vârsta de 19 ani. A fost tuns călugar când avea 27 de ani şi, curând după aceea, hirotonit diacon.Profunzimea si curaţia participării Sfântului Serafim în slujbele dumnezeieşti sunt vădite, deoarece i s-a îngăduit să vadă îngerii, şi în timpul Sfintei Liturghii din Joia Mare l-a văzut pe Domnul Însuşi.

La 34 de ani a fost hirotonit preot, şi a fost numit duhovnic al mânăstirii de maici Diveievo. În acelaşi timp, a primit şi blagoslovenie pentru a începe o viaţă de pustnic în pădurea ce înconjoară Sarovul. Trăia într-o cabană mică, dăruindu-se în întregime rugăciunii, postului şi citirii Scripturii şi a scrierilor Sfinţilor Părinţi.Sfântul Serafim obişnuia să meargă la mânăstire Duminicile pentru a primi Sfânta Împărtăşanie; apoi se întorcea în pădure.

În 1804, Sfântul Serafim a fost atacat de tâlhari şi bătut de moarte. Rănile provocate de acest atac l-au făcut să umble de atunci înainte aplecat de spate, având trebuinţă de un toiag pentru a merge.

După această întâmplare, Sfântul a început să se roage continuu, mult mai fierbinte, timp de o mie de zile şi o mie de nopţi, petrecând cea mai bună parte a timpului sau în genunchi pe o piatră de lângă chilia sa şi strigând „Doamne, miluieşte-mă pe mine, păcătosul”. Apoi a petrecut trei ani în zăvorâre, în tăcere desăvârşită.

Supunându-se cererii Stareţilor (Bătrânilor) mănăstirii, s-a întors în mânăstire în 1810, continuându-şi însă viaţa în rugăciune şi zăvorâre tăcută pentru încă zece ani. Ascultând de o vedenie dumnezeiască, Serafim şi-a încetat tăcerea şi a început să vorbească, spre folosul celorlalţi. Sfântul întâmpina pe oricine venea la el cu o închinăciune, un sărut duhovnicesc şi cuvintele urării pascale „Hristos a Înviat!”. Îi numea pe toţi „bucuria mea”.

În 1825 s-a întors la chilia sa din pădure, unde primea mii de pelerini din întreaga Rusie. Fiindu-i dat darul înainte-vederii, Sfântul Serafim de Sarov, făcătorul de minuni, oferea tuturor mângâiere şi povaţă. Sfântul Serafim a răposat la 2 ianuarie 1833, îngenuncheat fiind în faţa icoanei Născătoarei de Dumnezeu.

O pildă al harului Duhului Sfânt lucrător în viaţă şi cuvintele Sfântului Serafim au ajuns la noi când, în noiembrie 1831, un creştin ortodox evlavios pe nume Nikolai Motovilov s-a întâlnit cu Sfântul Serafim, notând convorbirea avută. Notele lui Motovilov au fost transcrise şi publicate de către Serghei Nilus,care a scris următoarea introducere:
Această descoperire este fără îndoială de importantă mondială. Într-adevăr, în esenţă nimic nu este nou în ea, pentru că întreaga revelaţie a fost dată Apostolilor din chiar ziua Pogorârii Duhului Sfânt, la Rusalii. Dar acum, când oamenii au uitat adevărurile fundamentale ale vieţii creştine şi sunt afundaţi în întunecimea materialismului sau în îndeplinirea rutinată şi de suprafaţă a „nevoinţelor ascetice”, descoperirea Sfântului Serafim este cu adevărat extraordinară, aşa cum şi el însuşi a socotit-o.

„Nu-ţi este dat numai ţie sa înţelegi aceasta”, spune Sfântul Serafim către sfârşitul descoperirii, „ci prin intermediul tău, este dată întregii lumi!”

Ca strălucirea unui fulger, această minunată convorbire luminează întreaga lume ce era deja cufundată în nepăsare şi moarte duhovnicească, cu mai puţin de un secol înainte, de lupta împotriva creştinismului din Rusia şi într-o vreme în care credinţa creştină se afla într-o decădere accentuată în Vest. Aici Sfântul lui Dumnezeu ni se înfăţişează asemenea proorocilor prin care Însuşi Duhul Sfânt a vorbit.

Redăm totul, cuvânt cu cuvânt, fără nici o interpretare proprie.
S. A. Nilus

4 comentarii »

 1. o particica din piatra pe care s-a rugat sfantul, se afla la manastirea Banceni, Ucraina, langa Cernauti.

  Comentariu de Mitrana Iuliana — Noiembrie 22, 2010 @ 15:15 | Răspunde

 2. Frumos din partea d-voastră să specificaţi aceasta,chiar nu ştiam acest amănunt .

  Comentariu de Micael Nicolas — Noiembrie 22, 2010 @ 19:02 | Răspunde

 3. Dumnezeu a facut si face minuni prin Serafim si alti sfinti ca el.
  Doar sa fim atenti si-n fiecare secunda se intimpla o minune.
  Inima noastra bate singura, plamanii nostrii functioneaza singhuri ,simtim , vorbim cum?
  Cu ajutorul lui Dumnezeu !
  Amin .
  Un pai nu putem ridica fara minunea lui Dumnezeu, vointa, credinta.
  Cu ajutorul lui Dumnezeu !
  Amin .
  Multumesc Doamne ca am ajuns la acest site.
  Si va multumesc si voua cei care faceti posibil sa am acces la aceste informatii.

  Comentariu de ilinca ianovici — Ianuarie 27, 2013 @ 12:18 | Răspunde

 4. Dumnezeu este alaturi de noi intotdeauna,neancetat ! Dumnezeu,ne-a lasat tuturor asemenea Mari Sfinti Parinti care prin cuvintele lor de mare intelepciune si mangaiere insuflati de Duhul Sfant,propavaduind Sfanta Evanghelie a Domnului nostru Iisus Hristos,ajutandu-ne si intarindu-ne in credinta ortodoxa si rugandu-se pentru noi neancetat pentru mantuirea noastra ! Arhimandritul Arsenie Papacioc spunea” Nu a zice,ci a misca inseamna a ajunge ” O stare de prezenta continua cu. Maica Domnului,care e suparata.pentru ca nu-i cerem nimica. SMaica Domnului,plange si se roaga Fiului Ei si Dmnezeului nostru Iisus Hristos sa ne msi rabde

  Comentariu de Neagu Roxana — Ianuarie 25, 2014 @ 16:39 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: