Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

August 17, 2010

† Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Filed under: Despre Rugăciune — Micael Nicolas @ 04:21

Pocăinţa în rugăciune

Sfântul Ioan de Kronstadt

Ioan de Kronstadt-2

Sfântul Ioan din Kronştadt

De vei greşi cu ceva înaintea Domnului, iar noi greşim foarte mult in fiecare zi – să zici îndată în inima ta, cu credinţa în Domnul, Ce ia aminte la voia inimii tale, cu smerita recunoaştere şi simţire a păcatelor tale psalmul Miluieşte-mă,Dumnezeule, după mare mila Ta şi citeşte din inimă întreg psalmul; daca nu a lucrat de prima dată, mai fă o încercare – citeşte mai din inimă, mai cu simţire, şi atunci iti va răsări fără întârziere de la Domnul mântuire si pace în suflet. Astfel să frângi inima ta neîncetat; iată mijlocul credincios, încercat, de luptă împotriva păcatelor. Iar de nu vei primi uşurare, pe tine însuţi să dai vina: înseamnă că te-ai rugat fără frângere de inimă, fără smerenie a inimii, fără dorinţă tare de a primi de la Domnul iertare de păcate; asta înseamnă că păcatul nu ţi-a pricinuit mare durere.

Uneori omul pare a se ruga cu râvna dar rugăciunea lui nu-i aduce roadele liniştii şi bucuriei inimii întru Duhul Sfânt. De ce? Fiindcă el, rugându-se cu rugăciunile gata facute, nu s-a pocăit fără făţărnicie de păcatele pe care le-a făcut în acea zi, cu care şi-a spurcat inima – această biserică a lui Hristos – şi cu care L-a mâniat pe Domnul. Dar numai să-şi aducă aminte de ele şi să se căiască, osândindu-se fără urmă de făţărnicie şi fără împătimire – şi îndată se va săşlui în inimă pacea ce covârşeşte toată mintea (Filip. 4, 7). În rugăciunile bisericeşti sunt înşiruite păcatele, însă nu toate, şi deseori nu se izmeneşte tocmai de cele cu care ne-am legat: este neapărată nevoie să le înşire omul la rugăciune cu înţelegerea limpede a însemnătăţii lor, cu simţământul smereniei şi cu inimă înfrântă. De aceea se şi spune la rugăciunile de seară, cand sunt înşiruite păcatele, ori altceva rău am făcut, aici avem libertatea de a aminti noi înşine celelalte păcate pe care le-am săvârşit.

Pocăinţa trebuie să fie lipsită de făţărnicie şi cu totul slobodă, iar nicidecum silită de vreme şi de obicei sau de persoana celui ce spovedeşte – altminteri nu va fi pocăinţă adevărată. Pocăiţi-vă, s-a zis, că s-a apropiat împărăţia Cerurilor (Mt. 4, 17). S-a apropiat, adică a venit, nu trebuie căutată îndelung; ea vă caută pe voi, caută dragostea voastră liberă; altfel spus: „Pocăiţi-vă de bunăvoie cu inimă înfrântă”. „Se botezau (se spune despre cei botezaţi de Ioan), mărturisindu-şi păcatele lor (Mt. 3, 6), adică: „Işi recunoşteau de bunăvoie păcatele”. Iar întrucât rugăciunea noastră este în primul rând pocăinţa şi cererea iertării de păcate, ea negreşit trebuie să fie întotdeauna lipsită de făţărnicie şi cu desăvârşire slobodă, iar nu fără de voie, stoarsă de obicei şi deprindere. La fel trebuie să fie rugăciunea şi atunci când este de mulţumire şi de slavoslovire. Recunoştinţa presupune în sufletul celui ce a primit facere de bine plinătatea simţământului slobod, viu, ce se revarsă fără îngrădire prin gură: Din prisosinţa inimii vorbeşte gura (Mt, 12, 34). Slavoslovia presupune extazul mirării in omul ce contemplă lucrurile nesfârşitei bunătati înţelepciuni, atotputernicii a lui Dumnezeu în lumea duhovnicească şi materială, şi ca atare esli de asemenea firesc ca ea să fie cu desăvârşire slobodă şi întru înţelegere. Indeobşte, rugăciunea trebuie să fie revărsare slobodă şi întru înţelegere deplină a sufletului omenesc înaintea lui Dumnezeu. Vărs sufletul meu înaintea Domnului (cântarea Anei, mama lui Samuil).

La rugăciune e nevoie de nefăţarnica părere de rău pentru păcate şi de cainţă nefaţarnică: când înşiri păcatele arătate in rugăciune trebuie să le rosteşti simţind cu inima că păcatele tale sunt. Mai e nevoie de dorire inflăcărată a nu mai greşi cu aceleaşi păcate.

10 comentarii »

 1. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
  Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
  Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
  Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
  Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
  Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
  Multumesc,Cu stima Vlad!

  Comentariu de vlad — Octombrie 20, 2010 @ 03:55 | Răspunde

 2. Salut Vlad !
  Sincer să fiu n-am înţeles foarte bine ceea ce ai vrut să zici mai sus,însă te-am adăugat în lista de messenger şi poate îmi vei explica mai bine ideile tale când ne vom „vedea online” !
  Mulţumesc că ai preluat părţi din acest blog ,însă cu toate că sunt sigur că ţi-ai dat seama deja,”articolele” de aici sunt de fapt cărţi copiate ale unor mari mistici şi gânditori creştini,în consecinţă nimic din paginile acestui blog nu-mi aparţine !
  Referitor la o viitoare colaborare,sunt deschis spre aşa ceva,însă cu scuzele de rigore îţi mărturisesc că nu pot face schimb de link-uri sau banere cu „site-uri profane”,singura excepţie pe care am făcut-o până acum este aceea că am înserat banerul „Cărţi audio online”,cu precizarea că acel blog îmi aparţine !
  Cu bine !

  Comentariu de Micael Nicolas — Octombrie 21, 2010 @ 02:23 | Răspunde

 3. Cred in Dumnezeu Tatăl ,şi Dumnezeu Fiul Isus Hristos! Cred in smerenia şi puterea primilor Apostoli! Nu mai cred in slujitori bisericii de astăzi care au devenit nişte comercianţi care încearcă sa se folosească de credinţa oamenilor in interes propriu,clădindu-şi palate! Chiar Catedrala Mântuirii Neamului este un gest de grandomania din partea Patriarhului şi acoliţilor sai. Asa cum Ceauşescu,in accesele sale de grandomanie a construit Palatul Poporului,tot asa şi capi BOR vor sa ridice aceasta catedrala!
  Construiţi Spitale in locul celor dărâmate de statul actual!Construiţi scoli in locul celor închise de puterea actuala!

  Comentariu de popateapa — Octombrie 21, 2010 @ 08:11 | Răspunde

 4. Sa te binecuvanteze Dumnezeu ca ai inima deschisa spre El. In zilele noastre e o provocare mare sa fii credincios sa-L cauti pe Dumnezeu pentru ca putin o mai cauta :(. Eu cand ma rog incerc sa imi exprim inima inaintea Lui Dumnezeu si daca starea mea nu ma lasa si am impresia ca rugaciunea mea nu a trecut de tavan, incep sa iau un text din Scriptura si incerc sa ma concentrez asupra Lui Dumnezeu. Iata un exemplu de text.

  Adevarul care a ajuns la noi (1 Ioan capitolul 1):

  1. Ce era de la inceput (Cuvantul Intrupat=Fiul Lui Dumnezeu=Domnul Isus Hristos), ce am auzit, ce am vazut cu ochii nostri (ucenicii), ce am privit si ce am pipait cu mainile noastre (dupa invierea Domnului Isus), cu privire la Cuvantul vietii -(adevarata viata este in Domnul Isus Hristos, El ne poate da aceasta viata pe care a pierdut-o omul in gradina Edenului, cand a cazut in pacat din pricina neascultarii fata de Dumnezeu)

  2. pentru ca viata a fost aratata, si noi am vazut-o si marturisim despre ea si va vestim viata vesnica, viata care era la Tatal si care ne-a fost aratata – (Domnul Isus Hristos a venit in lume si lumea nu l-a cunoscut-de citit capitolul 1 intreg din evanghelia dupa Ioan-De ce? Pentru ca cei care nu cred in El, raman orbi. Nu ajunge sa fii religios, Domnul Isus Hristos este cheia vietii crestine, de aceea desi a fost aratat de Tatal, putin L-au cunoscut. E valabil si pentru zilele noastre.)

  3. deci ce am vazut si am auzit, aceea va vestim si voua, ca si voi sa aveti partasie cu noi. Si partasia noastra este cu Tatal si cu Fiul Sau, Isus Hristos. ( de citit capitolele 15-16-17 din Evanghelia dupa Ioan, unde scrie ca daca pazim poruncile Domnului Isus dam dovada de dragoste pentru El, ramanem in El si El in noi. Ne mai promite ca va trimite un Mangaietor, pe Duhul Sfant ne va calauzi in tot adevarul, ne va aminti si ne va descoperi lucruri pe care atunci ucenicii nu erau gata inca sa le auda)

  4. Si va scriem aceste lucruri pentru ca bucuria voastra sa fie deplina.

  5. Vestea, pe care am auzit-o de la El si pe care v-o propovaduim, este ca Dumnezeu e lumina, si in El nu este intuneric.

  6. Daca zicem ca avem partasie cu El, si umblam in intuneric (a trai in pacat), mintim si nu traim adevarul.

  7. Dar daca umblam in lumina,(Isus le-a vorbit din nou si a zis: „Eu sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii.” Ioan.8:12) dupa cum El insusi este in lumina, avem partasie unii cu altii; si sangele lui Isus Hristos, Fiul Lui, ne curata de orice pacat.

  8. Daca zicem ca n-avem pacat, ne inselam singuri, si adevarul nu este in noi.

  9. Daca ne marturisim pacatele, El este credincios si drept ca sa ne ierte pacatele si sa ne curete de orice nelegiuire.

  10. Daca zicem ca n-am pacatuit, Il facem mincinos, si Cuvantul Lui nu este in noi.

  Capitolul 2 (de citit tot capitolul)
  1. Copilasilor, va scriu aceste lucruri ca sa nu pacatuiti. Dar, daca cineva a pacatuit, avem la Tatal un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel Neprihanit.

  2. El este jertfa de ispasire pentru pacatele noastre; si nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale intregii lumi.

  3. Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui.

  4. Cine zice: „Il cunosc”, si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos, si adevarul nu este in el.

  5. Dar cine pazeste Cuvantul Lui, in el dragostea lui Dumnezeu a ajuns desavarsita; prin aceasta stim ca suntem in El.

  6. Cine zice ca ramane in El trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus.

  Intelegi tu prietene? Dumnezeu ne promite in Cuvantul Lui ca oricine vine la El prin Domnul Isus Hristos va fi primit si rugaciunile ii vor fi ascultate. Pacatul nemarturisit poate impiedica ca sa te asculte (Dumnezeu ci nelegiuirile voastre pun un zid de despartire intre voi si Dumnezeul vostru; pacatele voastre va ascund fata Lui si-L impiedica sa v-asculte! Isaia 59:2) De aceea cand iti amintesti (un gand urat sau cuvant urat rostit, o atitudine de manie sau de orice fel-marturiseste-l si multumeste-i Domnului Isus, ca acesta e harul Lui, adica ne ofera gratis, fara faptele noastre ca sa nu se laude nimeni. E darul Lui pentru noi.
  Dumnezeu nu ne asculta rugaciunile cand cerem lucruri care izvoresc din poftele noastre
  Iacov 4

  1. De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se lupta in madularele voastre?

  2. Voi poftiti, si nu aveti; ucideti, pizmuiti, si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati, si nu aveti, pentru ca nu cereti.

  3. Sau cereti, si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre.

  4. Suflete preacurvare! Nu stiti ca prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu? Asa ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrajmas cu Dumnezeu.

  5. Credeti ca degeaba vorbeste Scriptura? Duhul pe care L-a pus Dumnezeu sa locuiasca in noi ne vrea cu gelozie pentru Sine.

  6. Dar, in schimb, ne da un har si mai mare. De aceea zice Scriptura: „Dumnezeu sta impotriva celor mandri, dar da har celor smeriti.”

  7. Supuneti-va, dar, lui Dumnezeu. Impotriviti-va diavolului, si el va fugi de la voi.

  8. Apropiati-va de Dumnezeu, si El Se va apropia de voi. Curatati-va mainile, pacatosilor; curatati-va inima, oameni cu inima impartita!

  9. Simtiti-va ticalosia; tanguiti-va si plangeti! Rasul vostru sa se prefaca in tanguire, si bucuria voastra in intristare:

  10. smeriti-va inaintea Domnului, si El va va inalta.

  11. Nu va vorbiti de rau unii pe altii, fratilor! Cine vorbeste de rau pe un frate sau judeca pe fratele sau, vorbeste de rau Legea sau judeca Legea. Si, daca judeci Legea, nu esti implinitor al Legii, ci judecator.

  12. Unul singur este datatorul si judecatorul Legii: Acela care are putere sa mantuiasca si sa piarda. Dar tu cine esti de judeci pe aproapele tau?

  13. Ascultati, acum, voi care ziceti: „Astazi sau maine ne vom duce in cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie si vom castiga!”,

  14. si nu stiti ce va aduce ziua de maine! Caci ce este viata voastra? Nu sunteti decat un abur, care se arata putintel, si apoi piere.

  15. Voi, dimpotriva, ar trebui sa ziceti: „Daca va vrea Domnul, vom trai si vom face cutare sau cutare lucru.”

  16. Pe cand acum va faliti cu laudarosiile voastre! Orice lauda de felul acesta este rea.

  17. Deci cine stie sa faca bine, si nu face, savarseste un pacat!

  Dumnezeu nu ne asculta rugaciunile adica raspunde la timpul Lui ca sa ne incerce, nu raspunde cand am vrea noi 🙂

  Iacov 1

  1. Iacov, rob al lui Dumnezeu si al Domnului Isus Hristos, catre cele douasprezece semintii care sunt imprastiate: Sanatate!

  2. Fratii mei, sa priviti ca o mare bucurie cand treceti prin felurite incercari,

  3. ca unii care stiti ca incercarea credintei voastre lucreaza rabdare.

  4. Dar rabdarea trebuie sa-si faca desavarsit lucrarea, ca sa fiti desavarsiti, intregi si sa nu duceti lipsa de nimic.

  5. Daca vreunuia dintre voi ii lipseste intelepciunea, s-o ceara de la Dumnezeu, care da tuturor cu mana larga si fara mustrare, si ea ii va fi data.

  6. Dar s-o ceara cu credinta, fara sa se indoiasca deloc: pentru ca cine se indoieste seamana cu valul marii, tulburat si impins de vant incoace si incolo.

  7. Un astfel de om sa nu se astepte sa primeasca ceva de la Domnul,

  8. caci este un om nehotarat si nestatornic in toate caile sale.

  9. Fratele dintr-o stare de jos sa se laude cu inaltarea lui.

  10. Bogatul, dimpotriva, sa se laude cu smerirea lui: caci va trece ca floarea ierbii.

  11. Rasare soarele cu caldura lui arzatoare si usuca iarba: floarea ei cade jos, si frumusetea infatisarii ei piere; asa se va vesteji bogatul in umbletele lui.

  12. Ferice de cel ce rabda ispita. Caci, dupa ce a fost gasit bun, va primi cununa vietii pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc.

  13. Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: „Sunt ispitit de Dumnezeu.” Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni.

  14. Ci fiecare este ispitit, cand este atras de pofta lui insusi si momit.

  15. Apoi pofta, cand a zamislit, da nastere pacatului; si pacatul, odata faptuit, aduce moartea.

  16. Nu va inselati preaiubitii mei frati:

  17. orice ni se da bun si orice dar desavarsit este de sus, coborandu-se de la Tatal luminilor, in care nu este nici schimbare, nici umbra de mutare.

  18. El, de bunavoia Lui, ne-a nascut prin Cuvantul adevarului, ca sa fim un fel de parga a fapturilor Lui.

  19. Stiti bine lucrul acesta, preaiubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie;

  20. caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu.

  21. De aceea lepadati orice necuratie si orice revarsare de rautate, si primiti cu blandete Cuvantul sadit in voi, care va poate mantui sufletele.

  22. Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori, inselandu-va singuri.

  23. Caci, daca asculta cineva Cuvantul, si nu-l implineste cu fapta, seamana cu un om care isi priveste fata fireasca intr-o oglinda,

  24. si, dupa ce s-a privit, pleaca si uita indata cum era.

  25. Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.

  26. Daca crede cineva ca este religios, si nu-si infraneaza limba, ci isi insala inima, religia unui astfel de om este zadarnica.

  27. Religia curata si neintinata, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, este sa cercetam pe orfani si pe vaduve in necazurile lor si sa ne pazim neintinati de lume.

  Fii binecuvantat 🙂

  Comentariu de n arpi — Octombrie 21, 2010 @ 09:00 | Răspunde

 5. Editura Iona vă invită la un CONCURS
  Cei trei câştigători for primi o carte la alegere şi 30% reducere la un al doilea titlu comandat (dacă doresc).

  Pentru a participa vă aşteptăm pe blogul nostru http://edituraiona.blogspot.com

  Editura Iona a luat chip din dorinţa de a face o trecere lină de la cele ale lumii acesteia la năzuinţele duhului. Conceptul editurii se situează la graniţa dintre tărâmul Dreptei Credinţe şi cel al culturii, încercând să cultive în cititori nu numai o desfătare a sufletului, ci şi să înfăţişeze ochiului omenesc bucuria cărţilor frumoase.

  Editura publică cărţi de teologie ortodoxă, dar şi cărţi pentru copii, încercând să îmbine mesajul creştin-ortodox cu ilustraţii minunate, astfel încât copiii să se simtă atraşi să răsfoiască paginile poveştilor noastre.

  Comentariu de Editura Iona — Februarie 1, 2011 @ 13:50 | Răspunde

 6. POEZIE: CREDINTA IN POPOR ! http://www.youtube.com/watch?v=tbUxF8K_Scc

  Comentariu de Ortodox — Mai 28, 2011 @ 21:13 | Răspunde

 7. Doamne nu ne parasi!

  Comentariu de rebecca — Octombrie 8, 2011 @ 18:58 | Răspunde

 8. Nu aveti pic de bun simt in voi,toti cei care il ocariti pe parintele Iustin cu vorbele voastre desarte.

  Comentariu de Bank Expat Canadians Investing While Abroad . — Februarie 24, 2012 @ 08:45 | Răspunde

 9. Buna ziua,
  Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache.Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei.Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/. Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam , daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns .
  Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.
  dumitru_gabriela31@yahoo.com

  Comentariu de Tudorache Gabriela — Martie 14, 2012 @ 13:45 | Răspunde

 10. Am primit acelaşi mesaj din partea d-voastră şi pe Filocalia Audio, şi am postat blogul d-voastră pe paginile de Facebook.

  Doamne ajută!

  Comentariu de Micael Nicolas — Martie 14, 2012 @ 16:16 | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: