Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

august 14, 2012

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 13:13

Tot el zice: „Ca să câştigi o adevărată rugăciune, e nespus de greu; din pricina acestei nevoinţe, sufletul, nu o dată se apropie de porţile morţii. Doar cine s-a învrednicit să şi-o agonisească, la acela ea se înfige ca un ghimpe în inimă, se uneşte cu ea şi nimic n-o scoate de acolo”. (Ibidem, pag. 27).

Tot el: „Adevărata rugăciune este aceea care s-a înfipt în suflet şi se săvârşeşte cu duhul. Pentru câştigarea ei se cere o mare nevoinţă mintală şi trupească”. (Ibidem).

Ilarion, duhovnicul mănăstirii Simon din Moscova, zicea: „Eu sunt neiscusit şi puţin încercat în rugăciunea cea lăuntrică. Dar dacă ai râvnă să te înveţi, apoi Sfinţii Părinţi ne învaţă în felul următor: stăruieşte-te cât se poate mai mult, sau chiar neîncetat, iar toate îndeletnicirile tale să faci cu rugăciunea lui Iisus, rostind încet: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă pe mine păcătosul”!

Când va obosi gura, rosteşte-o cu mintea şi sileşte-te să alungi gândurile şi să iei aminte ce rosteşti. După un timp, Dumnezeu îţi va ajuta să ajungi şi acolo, că inima ta singură va face rugăciunea, mişcată de sine, după scriptură: „Inima mea veghează”. (Un căutător … pag. 28).

În Mănăstirea Simon se nevoia un stareţ Pavel, ucenicul Arhimandritului Paisie Velicicovschi. Din pricina unei boale de picioare, el mai mult de şapte ani a stat în pat şi, cu mulţumire îşi ducea crucea sa. Când cereau de la el povăţuire, apoi el zicea: „Pe cât se poate stăruieşte în tine dragostea către aproapele şi să ai ochiul curat. Spre acest lucru ne duce însingurarea şi luarea aminte de sine, unită cu rugăciunea lui Iisus, care este încununarea (culmea) tuturor”. (Ibidem, pag. 30).

Ieroschimonahul Iona de la Simon, povestea despre stareţul său Adrian, cu care a sihăstrit în pădurile de la Breansc că „Dulceaţa lăuntrică a rugăciunii din inimă nu-i îngăduia să simtă durerile cele de din afară”.

Acelaşi Ieroschimonah Iona, petrecând în Mănăstirea Simon, îşi îndeplinea toată pravila sa de chilie, îndeletnicindu-se cu rugăciunea cea lăuntrică, ţinând în mână nişte mătănii de lână şi repetând neîncetat rugăciunea lui Iisus, cu inima şi cu gura. Iar când era întrebat: Ce faci, părinte? El răspundea: „Număr nodurile pe mătănii” (Ibidem).

Ucenicul stareţului Serafim de Sarov, protoiereul din Arzamas, Avraamie Necrasov învaţă despre rugăciunea lui Iisus: „Mântuitorul zice: fără de Mine nu puteţi face nimic”. De aceea, după cuvântul Apostolului, neîncetat vă rugaţi, trebuie şi tu să te îndeletniceşti cu rugăciunea inimii, chiar în timpul îndeletnicirilor obişnuite, în adâncul sufletului tău, rostind cu frică şi cu credinţă: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”

„Vrei să te mântuieşti? Roagă-te neîncetat şi rabdă totul şi până la sfârşit, căci numai cel ce va răbda până la sfârşit se va mântui”.

„Loveşte neîncetat cu numele lui Iisus şi iată că vei fi un bun ostaş al lui Hristos”.

„Obişnuieşte-te să te rogi neîncetat şi să te smereşti cu adevărat, fiindcă fără de rugăciune nici un dar nu se câştigă, iar dacă n-ai smerenie, apoi chiar poţi pleca din mănăstire”.

„De lume să nu-ţi pară rău (adică de cea pe care ai părăsit-o), iar pentru pacea cea din inimă să tremuri neîncetat”. (Adică, ca să n-o pierzi).

„Să nu fii fără de rugăciunea lui Iisus, nici o clipă. Şi sculându-te şi şezând şi umblând şi la masă şi la orice îndeletnicire a ta, chiar în gloată mare, să nu părăseşti deloc această scurtă rugăciune din minte: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”.
475
Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: