Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

august 14, 2012

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 13:21

La nevoitorul Teodor de Sanacear, din acelaşi secol, (al 18-lea), în mănăstirea lui era ca pravilă: „seara, după optustul pravilei din biserică, să se facă în chilie: trei sute de rugăciuni de ale lui Iisus şi pe lângă ele o sută cincizeci de mătănii – sau zece rugăciuni de ale lui Iisus simple, şi zece cu mătănii”. (Ibidem).

Stareţul Nazarie, egumenul de Valaam, învăţa: „Să ne rugăm cu duhul, să ne rugăm şi cu mintea”.

Pătrundeţi în cuvintele Apostolului Pavel: „Vreau să spun cinci cuvinte cu mintea decât o mie cu limba”. Nu pot să descriu cât suntem de fericiţi, că ne-am învrednicit să spunem aceste cinci cuvinte: „Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă”! Ce bucurie!”

Tot el învăţa: „În chilie nu pierde din gândul tău, rugăciunea lui Iisus şi sileşte-te să-ţi agoniseşti umilinţa sufletească a inimii, în liniştirea şi tăcerea adâncă a minţii tale. Adună-ţi mintea şi toate gândurile tale, stai la rugăciune, aţinteşte-ţi mintea şi inima ta în Dumnezeu şi te roagă. Sileşte-te ca gândurile tale să nu se risipească prin alte părţi şi să nu se ocupe cu nimic din lumea aceasta; într-o astfel de liniştire şi tăcere adâncă a minţii tale, aşază-te, pleacă-ţi capul, adună-ţi mâinile la piept, adună picioarele la un loc, închide ochii şi adună-ţi mintea şi inima laolaltă, roagă-te cu rugăciunea lui Iisus”.

Tot el: „Dacă atunci când stai în biserică, nu poţi înlelege ascultând cântarea şi citirea bisericească, apoi cu evlavie fă rugăciunea lui Iisus în taină, în felul următor: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul”. Sileşte-te să adânceşti această rugăciune în inima ta.

Fă-o pe aceasta cu mintea şi cu gândul, nu o lăsa să se depărteze de la gura ta, pe un timp chiar cât de scurt, uneşte-o pe aceasta, pe cât se poate, cu respiraţia ta şi, din răsputeri, stăruieşte-te să te sileşti spre zdrobirea inimii, ca să nu te căieşti, fără de lacrimi, pentru păcatele tale. Iar dacă-ţi lipsesc lacrimile, apoi să fie măcar zdrobirea şi suspinările inimii”. (Sbornicul despre rugăciunea lui Iisus, pag. 343).

Întemeietorul Sarovului stareţul Pahomie, contemporanul Sfântului Tihon Zadinaci şi al Sfântului Serafim de Sarov, învăţa: „Cel ce se linişteşte, să fie stăruitor în a-şi cerceta conştiinţa sa, în ocărârea de sine, smerenie şi rugăciune neîncetată către Hristos Dumnezeu şi în cugetarea de Dumnezeu cea cu luare aminte, aducându-şi aminte în fiecare zi de moartea sa, de judecata lui Hristos, de împărăţia cerurilor şi chinurile cele veşnice”. (Un căutător …, pag. 21).

Stareţul Ieroschimonahul Partenie de la Kiev zicea: „Oricine care doreşte să se mântuiască trebuie să caute cu toată inima pe Domnul, iar de căutat pe El se poate numai. cu o rugăciune stăruitoare şi insistentă. Tu – numai roagă-te, cere din tot sufletul de la Domnul ca El să nu te părăsească, ci să te înţelepţească, să te povăţuiască şi să te apere de păcat, căci tu singur de la sine nu vei face nimic: „Fără Dumnezeu n-ajungi nici la pragul uşii” (un proverb rus). (Un căutător … pag. 24).

Câştigarea unui adevărat duh de rugăciune era nevoinţa cea de căpetenie a fericitului Părinte Partenie şi el şi-a câştigat acest duh al harului în gradul cel mai înalt. Rugăciunea, după cuvintele lui, s-a transformat pentru el în necesitate, ca mâncarea sau băutura, sau că a devenit pentru el, după spusele lui, parcă o rană crescută în inimă. Ea singură, de la sine, cu toate distracţiile cele de dinafară şi chiar în somn lucra cu el. El singur avăzut odată, într-o stare de reverie (vedenie într-o stare de dormitare) inima sa cuprinsă de flăcări. Aceasta e simbolul unei rugăciuni neîncetate când mintea lui, neîncetat se înalţă către Dumnezeu. (Ibidem).
474
Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: