Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

August 14, 2012

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 13:50

3) „Îmi place să citesc, însă mă îndoiesc să părăsesc rugăciunea pentru citit”. Rugăciunea e mai presus de citire şi de aceea e păcat să laşi rugăciunea pentru citire. Ca aceste lucruri duhovniceşti să nu împiedice una pe alta, trebuie hotărât exact pravila de chilie cu măsură şi cu număr şi totdeauna s-o împlineşti în adevăratul duh de rugăciune fără a lăsa, fără a micşora şi fără a grăbi împlinirea ei pentru nimic în lume. Încă, dacă în timpul rugăciunii, sau în timpul altei oarecare lucrări, va veni duhul de rugăciune, apoi trebuie părăsit orice lucru şi să te rogi. Acest lucru se poate face şi şezând, sau umblând, însă e mai bine să stai la locul obişnuit şi să faci mătănii, până când sufletul se va sătura. Cel mai de seamă lucru al nostru e să te apropii de Dumnezeu, care se petrece. mai ales în timpul rugăciunii: De aceea trebuie părăsite toate pentru rugăciune.

4) „Ce e rugăciunea cea fără de cuvinte? Este o petrecere, fără de mişcare, în simţămintele de rugăciune faţă de Dumnezeu, fără să rosteşti vreun cuvânt cu mintea sau cu gura. Aceasta este cea mai înaltă treaptă a rugăciunii. Rugăciune neîncetată poate fi numită numai o astfel de rugăciune. Ceea ce aţi numit D-voastră o stare rea de rugăciune, se apropie foarte mult de aceasta”.

„Întrebaţi cum trebuie privite bolile? – Priviţi-le la fel cum priviţi orbirea, adică după cum vă bucuraţi de orbire, aşa să vă bucuraţi şi de celelalte boale şi să mulţumiţi sincer lui Dumnezeu! Căci totul e de la Dumnezeu şi totul e spre binele nostru”.

„Să ne lecuim? – De ce să nu ne lecuim? Şi pe doctor şi pe doctorie, Dumnezeu le-a făcut. Oare El le-a făcut de prisos? Nu. Ci pentru ca ei să tămăduiască boalele. Îndepărtarea de doctori şi de leacuri – e un ponos lui Dumnezeu”.

„Se poate să nu vă lecuiţi, hotărându-vă pentru răbdare, însă trebuie de temut, ca nu cumva să se furişeze încrederea în sine: „Lasă să se lecuiască cei slabi, iar noi suntem puternici”. Dacă gândim astfel despre noi, apoi pentru aceasta vine cârtirea. E mai bine aşa: a venit boala, să te lecuieşti; trece boala de pe urma leacului, slavă lui Dumnezeu; nu trece, să răbdăm şi să mulţumim lui Dumnezeu”.

„Nu pot, ziceţi, să mă trezesc şi să priveghez”. Dacă acest lucru, după cum scrieţi, vine şi pleacă, apoi nu-i nimic. Iar dacă ţine lung, apoi trebuie să ne întărim cu cugetarea despre Dumnezeu sau cu contemplarea tainei credinţei noastre, mai ales – a morţii, judecăţii, raiului şi iadului. Frica de Dumnezeu trebuie încălzită, căci în ea e o mare putere de înviorare. Din pricina slăbirii ei, vine lenevia, nepăsarea şi somnolenţa. Singur spuneţi că rugăciunea cea lăuntrică ajută, deci sprijiniţi-vă pe ea.

– Dar aceasta ce mai este? Neînfrânarea în mâncare şi lăcomie? Socot, că clevetiţi asupra Dvoastră: Ce fel de lăcomie poate fi la D-voastră? Ciorbă şi hrişcă fiartă, sau pâine cu apă. Iar despre felul cum faceţi faţă neputinlelor sufleteşti şi gândurilor, mai bine decât acest lucru, nici că se poate născoci ceva. Domnul să vă binecuvinteze, ca să fiţi totdeauna într-o astfel de întocmire”.

„Cum să facem în biserică să ne rugăm înlăuntru cu o rugăciune proprie, sau să ascultăm ce se citeşte şi se cântă? Încălziţi rugăciunea cea dinlăuntru şi făcând-o pe ea, ascultaţi.

Rugăciunea cea dinlăuntru e soba, iar ascultarea e să arunc lemne în sobă. Dar dacă ascultarea strică rugăciunea cea dinlăuntru, apoi e mai bine să rămâi numai cu rugăciunea ta; însă în timpul Liturghiei şi cu gândurile şi cu simţurile trebuie să urmărim slujba. Iacă încă ce mai trebuie ţinut minte: în biserică ne adunăm pentru o rugăciune obştească, ca şi gândirea şi simţirea şi cuvântul să fie la toţi una, altfel nu vom căpăta ceea ce a făgăduit Domnul, când se roagă doi sau trei”.

471
Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: