Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

August 16, 2012

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 12:55

Iar D-voastră vi s-a spus numai: „vor veni fraţi, spune-le ce-ţi va trimite Dumnezeu”. „Răspunde pentru ei”. Dacă nu veţi vorbi ce trebuie, veţi răspunde, dar de îndată ce vorbiţi cu dragoste tot ce se cuvine, v-aţi îndeplinit lucrarea şi n-aveţi pentru ce să răspundeţi.

„Intră în mănăstire nu pentru mântuire”. De îndată ce a venit cineva la mănăstire, înseamnă că el are o râvnă duhovnicească. Însă la început ea e dublă. D-voastră trebuie s-o dezvoltaţi şi s-o întăriţi. Şi osteniţi-vă. Osteneala, cu ajutorul lui Dumnezeu, va învinge totul. Rugaţi-vă pentru toţi cei ce vă sunt încredinţaţi, D-voastră cu lacrimi cerând fiecăruia cele de bună trebuinţă. Iar D-voastră cereţi-vă înţelepciunea. Şi pe urmă nu vă grijiţi nici de ce aţi spus, nici de ce ar trebui să spuneţi, nici de ce a ieşit din aceasta”.

„Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu D-voastră, scrie episcopul Teofan, în nădejdea că voi învăţa de la D-voastră lucrarea cea duhovnicească. D-voastră aţi găsit un mărgăritar de mare preţ: Slavă lui Dumnezeu! Acum ţineţi-l – şi din greşală să nu-l vindeţi, sau să-l schimbaţi pentru nişte găinuşe de lut. Rămâneţi în cele ce sunt, cu durere căzând către Domnul, ca El să păzească în D-voastră acest dar, ca să nu se piardă. Eu n-am ce să vă spun şi vă scriu ca să adaug o rugăminte – rugaţi-vă, ca mult înduratul Dumnezeu să-mi dăruiască şi mie acest mărgăritar. Iar, mai înainte de aceasta, să-mi dăruiască un duh de pocăinţă şi să mă întărească în el: căci fără de acest lucru nici un dar nu se dă şi roade nu aduce. D-voastră aţi amintit ceva despre rânduielile din mănăstire. Ce treabă avem noi cu acele rânduieli? Ele nu ne stau după capul nostru. Lasă-l să ofteze pe acela, cui îi sunt încredinţate”.

„D-voastră tot întrebaţi şi doriţi să auziţi despre cele duhovniceşti, iar eu, în această privinţă, sunt un prost. Aducerea aminte de Dumnezeu, aducerea aminte de moarte, inima zdrobită şi o cădere îndurerată către Dumnezeu: „Doamne, mântuieşte! O, Doamne, sporeşte!” Iată drumul cel drept! Însă acest cuvânt nu e al său, ci al tuturor bătrânilor care privesc lucrurile drept. Cine va da peste acestea, acela n-are de ce să ofteze! Vă trimit cărticelele: „Războiul nevăzut”. Doresc, ca în această cărticică să găsiţi tot ce vă trebuieşte”.

Sunt foarte bucuros să stau iarăşi de vorbă cu D-voastră. E foarte mângâietor să vezi că râvna Dvoastră, pentru lucrarea cea lăuntrică, rămâne în Dv. în putere şi preocupă atenţia D-voastră. Nedumeririle D-voastră şi întrebările: „Se poate sta cu luare aminte în inimă, când ne rugăm Maicii lui Dumnezeu şi Sfinţilor?”

– Se poate. Orice rugăciune trebuie să iasă din inimă. Prin urmare, acolo trebuie să fie şi luarea aminte.

„Este oare vreo deosebire să te rogi cu luare aminte înlăuntrul inimii, sau cu gura luând aminte în cuvintele rugăciunii, cu un simţământ de smerenie şi pocăinţă, aducându-i aminte, fără de ieşire, de Dumnezeu, Cel ce este pretutindeni şi vede toate, cu frică şi cu evlavie?” Aceste din urmă cuvinte, pe care eu le-am subliniat, alcătuiesc duhul rugăciunii. Cine le are pe acestea, acela stă în inimă; n-are când să nu gândească nici la cuvinte, nici la gură şi nici prin minte nu-i trece acest lucru. Aceste cuvinte: „Cu gura luând aminte” sunt o născocire nouă, care nu se întâlneşte nicăieri la Sfinţii Părinţi.

Cuvintele D-voastră subliniate alcătuiesc fiinţa rugăciunii. Toate celelalte – plecarea capului, strâmtorarea respiraţiei, şederea pe scăunel; introducerea cuvintelor de rugăciune cu respiraţie prin nări – şi aceste pe vârful limbii şi buzele – fie ori nu fie, e un simplu mobilier, care nu conţine nimic esenţial.

Mediul, în care se face osteneală de rugăciune e un lucru neesenţial. Şi în acest mediu, vine o căldură oarecare în inimă: însă aceasta e a noastră ostenită, dar nu harică. A o socoti şi pe aceasta harică este o înşelare.”

469
Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: