Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

august 21, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 13:14

„Luarea aminte la ceea ce este în inimă şi la ceea ce iese dintr-însa este un lucru de căpetenie într-o viaţă dreaptă de creştin. Prin aceasta se pune orânduirea cuvenită în cele dinăuntru, cât şi în cele de dinafară. Dar luarea aminte trebuie să fie însoţită totdeauna şi de socotinţă, ca să putem cerceta cum se cuvine şi cele ce se petrec înlăuntru şi cele ce ni se cer de dinafară. Fără socotinţă, nici luarea aminte nu e bună de nimic”. (Sbornicul despre rugăciunea lui Iisus, Q 57).

„E nevoie, ca la orice lucru, să venim cu o inimă plină de frica de Dumnezeu. Dar, ca inima să fie în această stare; plină de frica de Dumnezeu, trebuie s-o adumbrească neîncetat gândul la Dumnezeu. Cugetarea de Dumnezeu va fi uşa prin care va intra sufletul în viaţa cea lucrătoare. Toată osteneala trebuie să fie acum îndreptată numai spre ţinta aceasta, ca să cugetăm neîncetat despre Dumnezeu, sau ca să fim în prezenţa lui Dumnezeu. Dumnezeu este pretutindenea; fă ca şi gândul tău să fie
peste tot cu Dumnezeu. Dar cum trebuie să săvârşim aceasta?

Gândurile se îmbulzesc, precum ţânţarii în stufişurile lor, iar asupra gândurilor dau năvală încă şi simţirile inimii. Pentru ca gândul să se lipească numai la un singur lucru, stareţii aveau obiceiul să-şi agonisească o anumită deprindere neîntreruptă, din rostirea unei scurte şi mici rugăciuni: prin deprindere şi repetare, această mică rugăciune se lega atât de puternic de limbă, încât ea însăşi o zicea mereu de la sine.

Cugetul prin această repetare se lipea şi el de rugăciune, iar printr-însa şi de gândirea neîncetată despre Dumnezeu. Prin agonisirea acestei deprinderi, rugăciunea se lega de pomenirea de Dumnezeu, iar pomenirea de Dumnezeu se lega de rugăciune şi aşa ele se sprijineau una pe alta. Iată deci şi umblarea în faţa lui Dumnezeu. Rugăciunea minţii se face atunci când cineva întărindu-se cu atenţie în inimă, înalţă de acolo rugăciunea către Dumnezeu. Iar lucrarea minţii este atunci când cineva, stând cu atenţia în inimă, cu pomenirea lui Dumnezeu, înlătură oricare alt gând, care încearcă să pătrundă în inimă”. (Sbornicul despre rugăciunea lui Iisus, Q 58).

„Mare este puterea rugăciunii lui Iisus, după descrierea Sfinţilor Părinţi şi cu toate acestea vedem din practică, că nu toţi cei care au deprins-o sunt părtaşi la acestă putere, nu toţi gustă din rodurile ei. Pentru ce se petrece acest lucru? Pentru că ei singuri vor să ia în stăpânirea lor ceea ce aparţine numai darului lui Dumnezeu şi ceea ce este o lucrare a harului lui Dumnezeu. Ca să începem a repeta această rugăciune dimineaţa, seara, când mergem, sau când ne-am aşezat, când stăm culcaţi, în timpul lucrului, sau în timpul liber – asta este lucrarea noastră. Pentru aceasta nu se cere un anumit ajutor din partea lui Dumnezeu.

După aceasta poate urma o oarecare împăcare a gândurilor şi chiar în felul ei o căldură a inimii, dar toate acestea pot fi lucrarea şi rodul silinţelor noastre. Vei socoti că ai scos ceea ce deloc nu ai. Acest lucru li se întâmplă celor ce nu-şi dau seama în ce anume constă fiinţa rugăciunii. Cela ce însă va descoperi această conştiinţă, acela văzând că oricât s-ar strădui el să lucreze după îndrumările bătrânilor tot nu se dau pe faţă roadele aşteptate, îşi taie orice aşteptare de roade de la propria lui stăruinţă şi-şi pune toată nădejdea în Dumnezeu. Când se va alcătui acest lucru, abia atunci se va da putinţă darului să lucreze; darul vine el, în clipa pe care numai el o cunoaşte şi altoieşte acestă rugăciune în inimă. Atunci, după cum spun stareţii, în ce priveşte ordinea de dinafară va rămâne aceeaşi, dar nu va rămâne acelaşi lucru în ce priveşte puterea lăuntrică”. (Sbornicul despre rugăciunea lui Iisus, Q 67).

425

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: