Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

August 22, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 12:48

Aşa să credeţi. Iar dacă nu vă ajunge credinţa, apoi rugaţi-vă ca Domnul să v-o adauge şi s-o întărească în Dv., tare şi neclintit. Luaţi aminte la Dv. înşivă şi cu frică şi cu cutremur lucraţi-vă mântuirea. Observaţi cugetele, care vin şi care se depărtează şi stările duhului, care rămân nemişcate, sau care durează ceasuri şi zile. Toate acestea să vă fie ca nişte documente pentru a preciza ce se petrece în Dv. (pag. 370 – 371).

Faptul că sunteţi condusă de simţire sau că, în genere, aveţi simţăminte duhovniceşti, încă nu înseamnă că staţi tare cu luarea aminte în inimă. Când este aceasta din urmă, atunci mintea stă în inimă fără de ieşire şi stă în faţa Domnului cu frică şi cu evlavie şi nu vrea să iasă de acolo. Starea aceasta se aseamănă cu cea a copilului, când se odihneşte în braţele mamei. Să dea Domnul să ajungeţi la aceasta. Că vă completaţi pravila cea de acasă cu rugăciunea lui Iisus, bine faceţi! Puteţi înlocui un sfert, o jumătate, trei sferturi, ba chiar şi toată pravila cu rugăciunea aceasta. Numai să nu micşoraţi timpul şi să vă ţineţi în frică şi în evlavie. În fel şi chip necăjiţi-vă şi cu citirea rugăciunilor, şi prin rugăciuni de ale sale, şi în rugăciunea minţii, îngrijiţi-vă numai de un singur lucru, ca starea de rugăciune să nu se depărteze de la suflet”. (pag. 371- 372).

Greutăţile şi ostenelile e mai bine să le adaugi câte puţin, începând de la cele mai mici. Lucrând astfel, pe nesimţite poţi ajunge la astfel de osteneli, care vor fi mult mai însemnate decât cele plănuite da Dv., însă care nu vor apăsa. De aceea, socot că pentru Dv: e mult mai bine ca unele osteneli să le mai domoliţi acum şi mai pe urmă, încetul cu încetul, să le adăugaţi. Totuşi, orânduiţi-vă lucrurile cum socotiţi că e mai bine şi sfătuiţi-vă şi cu duhovnicul. Însă un lucru să nu uitaţi: să nu vă legaţi de un tipic al Dv., păzindu-vă totdeauna libertatea acţiunii şi îngrijindu-vă numai să fiţi pururea cu Domnul. Mai puţin mecanism şi formă. Viaţa e în mişcare, iar nu într-o formă rece”. (pag. 373).

„Eu nu numai odată v-am scris deja, că pravila poate fi făcută în mai multe feluri. Cel mai bun lucru e să-ţi determini pravila prin timp, sau să citeşti rugăciunile, sau să te rogi aşa. Trebuie de început cu citirea rugăciunilor începătoare, adâncindu-vă în ele, cu pauze cât mai lungi. E mai bine decât orice să le citeşti pe de rost. Iar pe urmă, când se va dezmorţi inima, faceţi mătănii, zicând de la sine, după cum vă mişcă inima, un cuvânt simplu Domnului. Se pot învăţa pe de rost câţiva psalmi – şi în timpul pravilei să-i citeşti, din fiecare verset al lor, alcătuind câte o chemare de rugăciune către Dumnezeu. După ce s-a citit psalmul, se pot face şi mătănii cu o rugăciune scurtă; pe urmă să citeşti alt psalm sau altă rugăciune, iar după aceasta iarăşi să faci mătănii. Se poate să faci tot timpul numai mătănii, mici şi mari cu o rugăciune scurtă. În fel şi chip se poate. Din pravilă trebuie izgonit orice mecanism şi formă. Lasă să meargă liber totul din inumă”. (pag. 376-377).

„Că alungaţi de îndată toată nepăsarea şi nesimţirea ce vă vine, bine faceţi. Şi mijlocul – ocărârea de sine – merge. Mai adăugaţi o sperietoare: celui leneş i s-a spus: legându-l de mâini şi de picioare, aruncaţi-l în întunericul cel mai dinafară. Şi pe urmă rugaţi pe Domnul să vă trimită, de la scaunul Său, unda de lumină cea făcătoare de viaţă”. (pag. 386).

413

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: