Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

august 22, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 14:21

Probabil, că ceva asemănător a fost şi la Dv. D-voastră nu vă daţi seama de acest lucru. Însă primiţi deocamdată acest lucru ca pe un adevăr al minţii, iar pe urmă, Dumnezeu va da, de veli simţi şi cu simţirea, că sunt mişcări ale trufiei, de care sufletul nu-şi dă seama – şi veţi începe a vă ruga mai stăruitor: dăruieşte-mi, Doamne, ca să-mi văd greşalele mele. Într-o scrisoare oarecare, îmi demonstraţi că sunteţi smerită. Dar, din faptul că-mi demonstraţi acest lucru, urmează că Dv. nu sunteţi smerită. Smerenia nu se vede pe sine niciodată. Să vă dăruiască Domnul, ca de acum să nu mai încercaţi niciodată această stare rea. Însă trebuie presupus, că din când în când încă se va apropia deşi nu într-un grad aşa de mare, sau va fi îngăduită şi chiar nevăzută, ca sufletul să devină mai iscusit şi mai ales cu pază în ce priveşte trezvia, sau pentru ca să nu uite şi să se convingă, mereu cât mai adânc, că el singur în sine nu e nimic, deşi simte şi ceva bun.

Deprindeţi-vă că tot ce aţi face, să faceţi în aşa fel, ca acest lucru să încălzească, iar nu să răcească inima; şi a citi şi a face rugăciunea, şi a lucra, şi a avea legături cu alţii în aşa fel, încât să te ţii de o singură ţintă – să nu ajungi la răcire. Încălziţi mereu sobiţa Dv. dinlăuntru printr-o rugăciune scurtă şi păziţi-vă simţirile ca prin ele să nu fugă, căldura. Impresiile de dinafară foarte greu se împacă cu lucrarea dinlăuntru.

Dv. aţi înleles greşit cuvintele mele despre urzelile vrăjmaşului, parcă unindu-ne să recunoaştem în noi lucrurile vrăjmaşului, e necesar să socotim că el este deja şi în inimă. Nu, el e în afară şi ne săgetează de departe, sugerându-ne cugete rele. De îndată ce se deschide pentru o posibilitate, el îndată sare şi ne dă sfaturile sale, care totdeauna sunt urzeli, deşi par frumoase. Ei totdeauna începe de la lucruri frumoase şi apoi de la ele trece, treptat, spre cele rele; la rele nu ne îndeamnă de îndată, şi chiar ne sfătuie, apoi acopere acest lucru cu o pojghiţă frumoasă ca chip. Toate acestea Dv. le veţi ghici singură când vă veţi obişnui să fiţi atentă la Dv. înşivă: Luarea aminte şi rugăciunea strică toate născocirile lui pline de uneltiri rele”. (pag. 349 – 352).

Dv. scrieţi că „doriţi să ajungeţi desăvârşită şi tinde spre acest lucru”. Mi-a venit în gând să vă arăt un semn, după care aţi putea preciza dacă mergeţi spre desăvârşire sau vă învârtiţi pe loc. Semnul este deprinderea (tăierea) de toate. Nu demult am auzit vorba unei bătrânele simple care mi-a spus: „acum s-a deprins totul; eu” ca o pasăre, nu mai sunt legată cu nimic.” Cum a ajuns ea până la acestea? Printr-o viaţă întreagă îndreptată numai spre a plăcea lui Dumnezeu. De la şapte ani, i-a căzut ei în inimă o grijă dureroasă, ca nu cumva să-l mânie pe Dumnezeu. Această grijă o înflăcăra spre tot felul de ostenele, fără să-şi cruţe ea puterile.

Astfel şi-a petrecut fetia, căsnicia, văduvia; treburile erau obişnuite, de familie, însă ca peste tot locul era cea dintâi şi totul făcea pentru Dumnezeu şi după Dumnezeu. Prin acest mers al ostenelilor sale, ea astfel şi-a îndreptat, şters şi albit sufletul său, că în ea n-a mai rămas nimic pământesc ce ar mai fi preocupat-o. „Acum zic, pentru mine totul e Domnul. Nu mă mai trage sufletul la nimic, şi nu vreau să mai vorbesc despre nimic – nu se mai întoarce limba. Numai Domnul dacă ar fi! Spre aceasta îndreptaţi-vă şi vi se va împlini dorinţa Dv.: vreau desăvârşirea, doresc să ajung fecioară înţeleaptă. Domnul să binecuvânteze! Căutaţi şi veţi afla. Dar mai bine: cereţi şi vi se va da vouă”. (pag. 352 – 353).

409

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: