Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Septembrie 1, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 15:14

„Orice rugăciune, în care nu se oboseşte trupul şi nu s-a îndurerat inima, e socotită drept un copil născut înainte de vreme, pentru că o astfel de rugăciune n-ar fi în suflet” (Cuv.11, pag. 52, Ep. Teofan, Q 62).

„Una e un cuvânt lucrător şi alta e un cuvânt frumos. Înţelepciunea ştie să-şi împodobească cuvintele sale, chiar fără să cunoască lucrurile, să vorbească adevărul, fără să ştie şi să discute despre virtute, deşi însuşi omul n-a cunoscut lucrarea ei prin încercare. Ce e un pictor care pictează cu apă pereţii şi nu poate cu acea apă să-şi potolească setea sa şi ce e omul care vede visuri frumoase, aşa e şi cuvântul care nu este dovedit prin lucrare. Cine vorbeşte despre virtute, ceea ce el însuşi a încercat cu fapta, acela transmite acest lucru celui ce-l ascultă la fel cum dă unul altuia banii câştigaţi prin osteneala sa. Şi cine seamănă agonisită din învăţătura sa proprie, în auzul celor ce-l ascultă, acela cu îndrăzneală îşi deschide gura sa, zicând fiilor săi duhovniceşti, cum a spus bătrânul Iacov lui Iosif cel cu întreaga înţelepciune: Iar eu îţi dau ţie o parte mai mare decât fraţilor tăi, pe care am luat-o de la Amorei, cu sabia mea şi cu arcul meu.” (Cen. 48, 22) (Cuv. 1, pag. 7).

„Dacă vei petrece în prea frumoasa virtute şi nu vei simţi că guşti din dulceaţa ei, apoi nu te mira. Căci până când nu se va smeri omul, nu capătă răsplată pentru lucrarea sa. Răsplata se dă nu pentru lucrare, ci pentru smerenie: cine o dispreţuieşte pe cea din urmă, acela o pierde pe cea dintâi.” (Ep. Teofan, Q 110).

„Darul fără de ispite este pierzare pentru cei ce-l primesc pe acesta. Dacă lucrezi binele înaintea lui Durnnezeu şi El îţi va da darul, roagă-L să te înveţe a te smeri sau să-ţi ia darul, ca el să nu fie pentru tine pricină de pierzare.” (Ep. Teofan, Q 111).

„Calea lui Dumnezeu este o cruce zi de zi. Nimeni nu s-a suit la cer petrecând la răcoreală. Iar despre calea cea răcoroasă, ştii unde se sfârşeşte.” (Ep. Teofan, Q 115).

„Omul cât timp trăieşte (petrece) în nepăsare, se teme de ceasul morţii; iar când se va apropia de Dumnezeu, se teme să întâmpine Judecata; iar când, în întregime, va păşi în cele de mai înainte, atunci şi o frică şi alta sunt înghiţite de dragoste.” (Ep. Teofan, Q 119).

„Lasă ca totdeauna să precumpănească la tine milostenia. O inimă aspră şi lipsită de îndurare, niciodată nu se va curăţi. Omul cel îndurerat este un doctor pentru sufletul. său; pentru că, ca un vânt puternic izgoneşte dinlăuntrul său întunecarea patimii.” (Ep. Teofan, Q 135).

„Sufletul cel înţelegător, fiind esenţialmente unit şi legat cu simţurile şi cu cugetele sale, fireşte că e târât, dacă omul nu va veghea într-o rugăciune ascunsă.” (Ep. Teofan, Q 140).

„Smerenia şi fără de fapte face ca multe greşeli să fie iertate; şi dimpotrivă fără de smerenie şi faptele sunt fără de folos. Ce este sarea pentru orice mâncare, aceasta e smerenia pentru orice virtute. Pentru a o câştiga, e nevoie să te întristezi cu gândul neîncetat cu o umilinţă şi cu o întristare chibzuită.” (Ep. Teofan, Q 155).

„Trebuie să ne scufundăm în omul nostru cel dinlăuntru şi să petrecem acolo în însingurare, neîncetat lucrând via inimii noastre. Şi poate că, prin această petrecere în apropierea omului dinlăuntru, vom ajunge la unirea desăvârşită cu cunoaşterea nădejdii noastre, a lui Hristos celui ce petrece în noi.” (Ep. Teofan, Q 176).

„Nu faptele deschid uşa cea încuiată a inimii, ci inima înfrântă şi smerenia sufletului, când vor fi biruite patimile prin smerenie.” (Ep. Teofan, Q 179).

308

Anunțuri

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: