Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 1, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 15:57

Se cuvine să fim curioşi în ce priveşte dumnezeieştile Taine? Şi, apropiindu-ne de ele, cel mai păcătos e osândit ca un nevrednic? – Venind la Biserică pentru a primi Trupul şi Sângele lui Hristos şi primindu-le pe acestea, ia aminte la tine, însuţi, ca fără nici o îndoială să crezi în adevărul acestei taine. Dar cum se petrece acest lucru nu fii curios, ci crezi, după cum este spus: Acesta este Trupul Meu, Acesta este Sângele Meu, Domnul ni le-a dat spre iertarea păcatelor (Matei 26, 26; Marcu 14, 22).

Nădăjduim, că cine va crede astfel acela nu se va osândi, iar cine nu va crede, deja osândit este. Deci nu te opri ca să te apropii, osândindu-te ca pe un păcătos, ci să recunoşti că un păcătos care se apropie de Mântuitorul, se învredniceşte de iertarea păcatelor. Şi în Scriptură, îi vedem pe cei ce se apropie de El cu credinţă şi aud acel glas dumnezeiesc: Ţi se iartă ţie păcatele tale cele multe (Matei 9, 2, 5; Luca 7, 47 – 48).

Ascultă-L şi pe Domnul Însuşi, care zice: „N-am venit să mântuiesc pe cei drepţi ci pe cei păcătoşi (Luca 5, 32). Deci, socotindu-te păcătos, apropie-te de Cel ce poate să mântuiască pe cel pierdut (Matei 18,11; Luca 19,10)” (Q 167).

„De stai, de şezi, de stai culcat, să vegheze inima ta întru slujba ta de psalmi. Dă-te rugăciunii, neîncetat alergând către Dumnezeu, ziua şi noaptea şi atunci vrăjmaşii care luptă sufletul se vor îndepărta ruşinaţi” (Q 173).

„A asculta cu plăcere vorbirea de rău este de asemenea o vorbire de rău şi e vrednic acest lucru de osândă ca şi ea” (Q 179).

„Când voi auzi că cineva vorbeşte de rău despre mine, ce să fac? Scoală-te la rugăciune şi te roagă întâi pentru el, pe urmă pentru tine, zicând: Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte pe fratele meu şi pe mine, netrebnicul robul tău şi ne acopere pe noi de cel viclean, cu rugăciunile Sfinţilor Tăi, Amin!” (Q 177).

„În timpul convorbirii cu cineva, e bine să chemi numele lui Dumnezeu? Şi în timpul convorbirii şi înainte de convorbire, şi după convorbire, în orice timp şi în orice loc, trebuie chemat numele lui Dumnezeu. Scriptura zice: neîncetat vă rugaţi. (1 Tes. 5, 17); căci prin aceasta e nimicită orice ispită” (Q 190).

„Cum se poate ruga omul neîncetat? Când cineva e singur, apoi trebuie să se îndeletnicească în psalmodiere şi să se roage cu gura şi cu inima; iar de va fi în piaţă şi în genere împreună cu alţii, apoi nu se cuvine să se roage cu gura, ci numai cu mintea. Însă în acest timp trebuie păziţi ochii, pentru ca să scăpăm de răspândirea cugetelor şi de cursele vrăjmaşului” (Q 191).

„Când mă rog sau mă îndeletnicesc cu cântarea de psalmi şi nu simt puterea cuvintelor rostite, din pricina nesimţirii din inimă, ce folos am eu de la această rugăciune? Deşi tu nu simţi (puterea celora ce le rosteşti), însă dracii o simt, aud şi tremură. Deci, nu înceta a te îndeletnici cu cântarea de psalmi şi rugăciunea şi încetul cu încetul, cu ajutorul lui Dumnezeu, nesimţirea ta se va muia” (Q 192).

304

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: