Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 2, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 12:42

Monahul. Dv. bine aţi făcut că aţi spus nedumeririle ce vi s-au ivit. Acest lucru ne dă prilejul să ne desluşim mai bine şi mai cu luare aminte, în problema cugetelor. Cugetele şi gândurile nu sunt una şi aceeaşi, deşi în unele cazuri ele se apropie. Gândul stă foarte aproape de cuvântul gândire, cugetare, care este o lucrare firească şi necesară a raţiunii dăruite nouă de Dumnezeu, făptuită de noi, în chip liber.

Prin gândire noi ne adâncim în cunoaşterea Iumii ce ne înconjoară şi a noastră înşine şi rezolvăm felurite probleme, în legătură cu întocmirea (organizarea) vieţii noastre, atât personale, cât şi sociale. Această activitate a minţii noastre, noi o şi numim lucrare a gândului, însă nu o putem numi lucrarea cugetului.

Puterea (aptitudinea) de gândire, face o parte necesară din fiinţa noastră cea duhovnicească, ca şi puterea de simţire şi puterea lucrărilor, sau voinţa. Alt lucru sunt cugetele. Cugetele sunt ivirea, în conştiinţa noastră, a unor sau altor imagini, chipuri, presupuneri, intenţii, dorinţi, amintiri ş.a.m.d., care nu depind de voinţa noastră. Aici cugetul se apropie de gând. Şi noi, nu rareori, întrebuinţăm şi un cuvânt şi altul, fără deosebire: „mi-a venit un gând, mi s-a ivit un cuget”.

În acest caz, gândul, ca şi cugetul este ceva care se iveşte în minte fără de voie, dar nu o activitate liber cugetătoare a minţii. Cugetele sunt de mai multe feluri. Într-o convorbire anterioară, noi am adus o clasificare a cugetelor, de către Episcopul Ignatie Breancianinov. El deosebeşte patru feluri de cugete. Trăsătura caracteristică a tuturor acestora e că ele se ivesc în conştiinţa noastră fără de voie.

După cuvintele Episcopului Ignatie „unele (cugete) răsar din harul lui Dumnezeu, sădit în fiecare creştin ortodox, prin sfântul Botez; altele ne vin de la Îngerul-păzitor; altele răsar din firea cea căzută; iar altele sunt aduse de duhurile cele căzute.

Cugetele celor două feluri dintâi, sau mai drept, amintirile şi simţirile, ajută la rugăciune, o înviorează, întăresc atenţia şi simţul de pocăinţă, aduc umilinţă, plânsul inimii, lacrimi ş.a.m.d.

În cugetele şi simţirile firii căzute, binele e amestecat cu rău, iar în cele demonice, răul adesea e camuflat cu bine, deşi uneori lucrează şi ca rău descoperit”.

Dacă povăţuitorii, lucrării lăuntrice, ne sfătuesc să ne luptăm nu numai cu cugetele cele rele, ci în genere cu cugetele, apoi acestea înseamnă numai că creştinul să nu se lase în stăpânirea cugetelor care răsar în conştiinţa lui fără de voie. El trebuie să se îngrijească de curăţia şi de limpezimea conştiinţei sale. Căci, în realitate, mai adesea devenim robi ai cugetelor şi nu putem scăpa de ele deloc. Ele pătrund în lucrarea minţii noastre, strică limpezimea, curăţia, continuitatea, puterea şi fecunditatea lucrării ei, inundă conştiinţa cu felurite imagini, tablouri, amintiri fără de nici o treabă, goale, chiar vătămătoare şi chiar perverse.

În mersul normal şi liniştit al gândirii, dau buzna amintiri şi imagini, care n-au nici un amestec cu lucrarea gândirii ci numai o împiedică, bunăoară, despre întâlnirile de ieri, despre o discuţie neplăcută, despre întâlnirile şi obide, despre unele sau altele, planuri nerealizate, despre impresiile căpătate pe stradă, despre informaţiile căpătate din ziare şi altele. Toate acestea inundă conştiinţa, inundă şi inima, mai ales când omul se aşează la rugăciune, sau intră în biserica lui Dumnezeu.

297

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: