Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 10, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 16:17

În ordinea continuităţii, vom începe această convorbire prin a expune acele sfaturi practice, pe care le dă Ep. Teofan, tuturor celor ce doresc să deprindă o rugăciune dreaptă. De la început, el vorbeşte despre rugăciune în general, iar pe urmă despre rugăciunea lui Iisus, aparte. Sfaturile lui sunt cuprinse în următoarele, pentru rugăciune în general:

1. Alege-ţi pravila de rugăciune – cea de dimineaţa, cea de zi şi cea de seara.

2. Pravila să fie mică de la început, ca să nu-l îndepărteze pe omul ce nu-i obişnuit cu această lucrare şi cu osteneala duhului.

3. Trebuie făcută totdeauna cu frică (cu evlavie), cu siguranţă (stăruinţă) şi cu luare aminte.

4. Se cere să stai în picioare, să faci mătănii, să îngenunchiezi, să faci semnul crucii, iar uneori să cânţi.

5. Cu cât mai des te aşezi la această rugăciune cu atât e mai bine … nu mult, ci cât mai des.

6. Ce fel de rugăciuni să citeşti, e arătat în cartea de rugăciuni. Dar e bine să o deprinzi pe una, ca începând-o pe ea, de îndată să se aprindă duhul.

7. Pravila de rugăciune e simplă: stând la rugăciune, rosteşte-o cu frică şi cu cutremur (cu evlavie) ca la urechile lui Dumnezeu, însoţind-o de semnul crucii, închinăciuni, cădere cu faţa la pământ, potrivit cu mişcările duhului.

8. Pravila luată trebuie îndeplinită nepărat totdeauna, însă acest lucru nu te împiedică ca să mai adaugi, dacă te îndeamnă inima.

9. Citirea şi cântarea în auz sau pe şoptite, sau în tăcere, e la fel, căci Domnul este aproape. Însă, uneori e mai bine să faci toată rugăciunea într-un fel, iar alteori altfel.

10. Cu tărie să ţii minte ţinta rugăciunii (scopul), celei de pe urmă. Acea rugăciune e bună care se termină cu căderea plină de simţire înaintea lui Dumnezeu: „cu judecăţile pe care le şti, mântuieşte-mă”.

11. Sunt trepte ale rugăciunii: cea dintâi treaptă e rugăciunea trupească, cu mai mult citit, cu stare în picioare, cu mătănii. Luarea aminte fuge, inima nu simte, plăcere nu e; aici e răbdare şi osteneală.

Cu toate acestea însă hotărăşte-te şi la rugăciune. Aceasta e rugăciunea lucrătoare.

A doua treaptă e rugăciunea cu luarea aminte; mintea se adună la ora de rugăciune şi poate s-o rostească toată în mod conştient fără risipire. Luarea aminte se uneşte cu cuvântul cel scris şi-l rosteşte ca pe al său.

A treia treaptă e rugăciunea simţită; de la luare aminte se încălzeşte inima şi ce e acolo în gând aici ajunge simţire. Acolo cuvântul e zdrobitor, iar aici e zdrobirea.

Cine a ajuns la simţire, acela se roagă fără cuvinte, căci Dumnezeu este un Dumnezeu al inimii. De aceea acest lucru este şi culmea creşterii în rugăciune – aşezându-te la rugăciune să treci de la simţire la simţire.

12. Dar oricât de desăvârşit s-ar socoti pe sine, în rugăciune, pravila de rugăciune nu trebuie părăsită niciodată, ci trebuie făcută, după cum s-a arătat mai sus, şi totdeauna trebuie început de la rugăciunea lucrătoare. Cu aceasta trebuie unită şi cea a minţii, iar după ele va veni şi cea a inimii.

Fără cea dintâi (lucrătoare) pierde şi aceasta de pe urmă, şi omul va socoti că se roagă, iar de fapt acest lucru nu se va petrece.

13. Când simţământul de rugăciune va ajunge să fie necurmat, atunci începe rugăciunea cea din duh, care e un dar al Duhului lui Dumnezeu, Care se roagă pentru noi – ultima treaptă de rugăciune ce poate fi atinsă. Însă este, se zice, o rugăciune ce nu poate fi atinsă cu mintea, sau care depăşeşte hotarele conştiinţei (aşa la Sf. Isaac Sirul), (Ep. Teofan, Calea către mântuire, pag. 240 – 241).

Aceasta este ordinea lucrării de rugăciune în general. Multe din îndrumările date de Ep. Teofan pentru rugăciunea cea de obşte, de dimineaţa ori seara, se potrivesc şi pentru rugăciunea lui Iisus, după cum lesne poate vedea fiecare. Însă cele spuse aici, Ep. Teofan le completează şi cu alte sfaturi, care sunt potrivite numai pentru rugăciunea lui Iisus.

231

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: