Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Septembrie 12, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 16:53

Dacă nu avem nimic pe conştiinţă putem avea îndrăzneală şi intrare la Dumnezeu, în simţământul păcii, dar dacă avem, atunci pacea se nimiceşte. Se întâmplă să avem uneori ceva pe conştiinţă, din cauză că ne dăm seama de un păcat oarecare. Dar, după acelaşi Apostol, noi niciodată nu suntem fără de păcat şi asta este atât de hotărât încât cel ce gândeşte şi simte altfel este mincinos (I Ioan, 1, 8).

Urmează atunci că nu este clipă în care cineva să nu aibă ceva pe conştiinţă, cu voie sau fără voie, şi de aceea nu este clipă în care să nu se tulbure pacea lui Dumnezeu. De aici urmează că e cu totul de trebuinţă să ne curăţim pururea conştiinţa ca să fim împăcaţi cu Dumnezeu. Iar conştiinţa se curăţă prin pocăinţă; prin urmare trebuie să ne căim neîncetat. Căci pocăinţa spală orice spurcăciune din suflet şi-l face curat (I Ioan,1, 9).

Această pocăinţă nu stă numai în cuvintele: iartă-mă, Doamne! miluieşte-mă, Doamne; ci odată cu ele sunt de neînlăturat toate acţiunile, care condiţionează lăsarea păcatelor, adică să recunoşti că-ţi sunt hotărât necurate gândul, privirea, cuvântul, sminteala sau altceva, să-ţi recunoşti vinovăţia şi săvârşirea lor, şi să nu cauţi să răspunzi printr-o îndreptare, ci să te rogi, să ţi se ierte greşelile pentru Domnul, până când se va împăca duhul.

Cât despre păcatele mari, acestea trebuie imediat mărturisite părintelui duhovnicesc, care să-ţi dea dezlegare de ele, fiindcă acestea nu pot împăca duhul printr-o simplă pocăinţă zilnică. În chipul acesta, datoria unei neîncetate pocăinţe este totuna cu datoria de a ţine conştiinţa curată şi fără urmă de învinuire (Sbornic Q 156).

„Apropiindu-ne de rugăciune”, scrie un alt povăţuitor al rugăciunii lui Iisus, „trebuie să-L rugăm pe Domnul ca să ne dea să ne vedem starea noastră păcătoasă, nenorocită şi neputinţa noastră absolută în a lucra binele, ca să ne dea să avem o inimă zdrobită şi îndurerată şi să simţim nevoia de ajutorul Lui cel dumnezeiesc şi atotputernic, pe care să-l şi cerem printr-o rugăciune necurmată.”

„Rugăciunea lui Iisus”, continuă el, neapărat trebuie să fie scufundată în simţăminte de pocăinţă; această stare nu trebuie curmată o viaţă întreagă, după cum învaţă despre acest lucru toţi Sfinţii Părinţi. Îndeletnicindu-ne cu rugăciunea trebuie să ne curăţim inima de păcate şi de împătimirile pământeşti, şi prin aceasta, să ne pregătim ca să-L primim pe Domnul Iisus, într-o rugăciune curată, cerească, nerăspândită, unde se şi petrece împăcarea noastră şi împărtăşirea duhovnicească cu El. Şi numai aici şi anume într-o inimă curată, în cea mai adâncă şi mai sinceră smerenie, unită cu dragostea faţă de aproapele, se şi pot întocmi şi pot lucra măsurile cele mai înalte ale adevăratei rugăciuni din inimă, care ne uneşte pe noi cu Dumnezeu, şi ne dă să gustăm în El, din viaţa cea veşnică.”

Acelaşi lucru îl scrie despre necesitatea duhului de pocăinţă în timpul lucrării rugăciunii lui Iisus şi Ep. Ignatie Breanceaninov: „Lucrarea rugăciunii lui Iisus trebuie luată de la început, iar nu de la mijloc sau de la sfârşit. O încep de la mijloc acei care, fără nici o pregătire, se silesc să se suie cu mintea în templul inimii şi de acolo să înalţe rugăciunea. De la sfârşit încep cei care, de îndată, caută să afle în sine dulceaţa harică a rugăciunii şi celelalte lucrări harice ale ei. Însă trebuie luată de la început, adică să faci rugăciunea cu luare aminte şi cu evlavie, cu scop de a te pocăi, îngrijindu-te numai ca aceste trei lucruri să fie de faţă laolaltă în rugăciune” (Opere, vol. 1, pag. 223).

223

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: