Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 12, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 17:11

Când va veni vremea, Domnul Însuşi îl va ridica acolo pe lucrătorul rugăciunii. „Harul lui Dumnezeu”, scrie Ep. Ignatie, „singur de la sine, la un anumit timp, după bunăvoirea sa, îl mută pe nevoitorul rugăciunii de la felul cel dintâi al rugăciunii la cel de-al doilea.

Dacă Dumnezeu va binevoi să-l lase pe nevoitor la rugăciunea începătoare a pocăinţei, apoi el să rămână în ea, să nu caute altă stare mai înaltă, să n-o caute, fiind ferm încredinţat că ea nu se câştigă prin silinţă omenească, ci se dăruieşte de Dumnezeu.

Petrecerea în pocăinţă este o arvună a mântuirii. Să fim mulţumiţi cu această stare; nu vom căuta o stare mai înaltă. O astfel de căutare este un semn sigur al trufiei şi părerii de sine; o astfel de stare nu aduce la sporire, ci la poticniri şi la pierzare. Pentru ca să ne agonisim rugăciunea inimii, trebuie o pregătire însemnată” (Opere, Ep. Ignatie, vol.11, pag. 257).

Eu mă tem, că am atins înainte de vreme problema treptelor rugăciunii lui Iisus şi prin aceasta am călcat ordinea convorbirii noastre. Vă rog să mă iertaţi pentru aceasta. Însă pe de altă parte, această prevenire vă va uşura priceperea mersului de mai departe a rugăciunii lui Iisus. În legătură cu cele spuse, trebuie să mai adaug câteva cuvinte. Să nu socoteşti că treptele rugăciunii lui Iisus e ceva ce s-a rânduit în chip meşteşugit. Aceasta este o proprietate a oricărei creşteri organice fireşti.

Rugăciunea este o lucrare a vieţii; ea e înăbuşită nu printr-o discuţie abstractă, ci prin încercarea vieţii şi prin osteneală. Cunoscând o stare de rugăciune din încercare, cel care se roagă trece la următoarea, la cea mai înaltă, numai dacă pentru aceasta va fi voia lui Dumnezeu, iar nu după silinţa proprie. În această lucrare e cu neputinţă să sari peste o treaptă intermediară, sau să iei treptele de-a îndărătul.

E la fel ca într-o creştere fizică, omul trece, pe nesimţite, de la pruncie la copilărie, de la copilărie la adolescenţă şi aşa mai departe. Ajungând la treapta cea mai înaltă, el se simte deja altfel, nu pe treapta inferioară. Adolescentul nu mai e copil, şi niciodată nu se va mai întoarce nici la copilărie, nici la pruncie. Însă şi pentru copil nu e nimic supărător, pentru că nu e adolescent; încă nu i-a venit vremea.

La fel şi în viaţa cea duhovnicească sunt treptele sale duhovniceşti, care trebuie suite la vreme, şi nu e nimic supărător de a sta pe felurite trepte. Şi nimeni nu se poate plânge, că el n-a ajuns acolo unde a ajuns altul. Fiecare trebuie să-şi primească vârsta sa, cu smerenie, fără vreo pretenţie trufaşă şi înainte de vreme la o vârstă mai mare, care la urma urmei nici nu-i după puterile lui.

Preotul: Cuvintele Dv. despre vârstele din rugăciunea lui Iisus, pe mine, într-adevăr, m-au interesat. Nu puteţi să-mi spuneti despre aceasta ceva mai amănunţit? Ce fel de vârste sunt acestea? Prin ce se deosebesc? Dacă se poate afla numărul lor? Care e ordinea lor? Cum trebuie să te sui pe ele?

Monahul: Aveţi puţină răbdare, părinte. Despre toate veţi afla la vremea lor. Să ţineţi minte numai că despre vârstele din lucrarea rugăciunii trebuie să ştii nu numai pentru a-ţi satisface curiozitatea minţii, căci aşa nu va fi de nici un folos; ci ele trebuie cunoscute prin încercare proprie şi prin osteneala rugăciunii, după cum îi dă Dumnezeu fiecăruia. Însă să revenim şi să continuăm convorbirea noastră. Vom privi mai de aproape rânduiala rugăciunii lui Iisus, condiţiile lucrării celei binefăcătoare din noi, şi acele roade duhovniceşti pe care ea le poate aduce chiar de la începutul lucrării sale drepte.

221

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: