Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 12, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 17:35

Despre ea ne vorbesc Sf. Efrem Sirul, Sf. Ioan Hrisostom, Sf. Isaac Sirul, Sf. Isichie, Sfinţii Varsanufie şi Ioan, Sf. Ioan Scărarul. Sf. Ioan Gură de Aur zice despre ea aşa: „Vă rog, fraţilor, niciodată să nu călcaţi şi să nu dispreţuiţi rânduiala acestei rugăciuni. Un monah e dator – fie de mănâncă, sau bea, că şade sau slujeşte, sau călătoreşte, sau orice altceva ar face – să strige neîncetat:
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, milueşte-mă! Pentru că numele Domnului nostru Iisus Hristos, coborând înlăuntrul inimii, să-l smerească pe balaurul care se află acolo, iar pe suflet să-l mântuiască şi să-i dea viaţă.

Prin urmare, tu să petreci pururea cu numele Domnului Iisus, pentru ca inima ta să-L înghită pe Domnul, iar Domnul pe inima ta şi aceşti doi una vor ajunge”, şi în alt loc: „Nu vă despărţiţi inima de Dumnezeu, dar petreceţi cu El, şi inima păziţi-o cu pomenirea Domnului nostru Iisus Hristos până când numele Domnului se va înrădăcina înlăuntrul inimii şi ea nu va mai cugeta la nimic altceva, pentru ca să se slăvească Hristos în voi”!

La fel scrie şi Sf. Ioan Scărarul: „Pomenirea lui Iisus să se unească cu răsuflarea ta”.

În Pravila lui Pahomie cel Mare, dată lui de către un înger, alături de alte rugăciuni sunt arătate şi o sută de rugăciuni de ale lui Iisus. Sf. Ignatie Teoforul, bărbat apostolic, pe care în pruncia lui, Domnul Iisus Hristos l-a pus drept pildă de smerenie ucenicilor săi, a primit denumirea de „Teofor” – purtător de Dumnezeu – pentru că, după spusele lui chiar, el pururea purta în inima sa numele Domnului Iisus Hristos.

Şi Dv. singuri bine ştiţi cât de multe minuni au săvârşit cu numele sfânt al lui Iisus Hristos şi cât de mulţi au suferit pentru acest nume Sfinţii Apostoli şi ucenicii lui Hristos.

Preotul: Dv. aţi spus, părinte, citind cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur că el, cu îndemnul său despre rugăciunea lui Iisus, se adresa monahilor. Poate că această lucrare duhovnicească a rugăciunii lui Iisus e atât de înaltă şi de grea şi cere o astfel de înstrăinare de toate cele lumeşti, că mirenii (laicii) nici nu trebuie să se îndeletnicească cu ea, ci numai monahii?

Monahul: Deloc nu. Lucrarea rugăciunii lui Iisus e mântuitoare pentru toţi. Ascultaţi ce spune despre acest lucru Episcopul rus ortodox Justin: „Orice creştin adevărat trebuie să ţină minte totdeauna şi să nu uite niciodată că are nevoie să se unească cu Domnul Iisus Hristos cu toată fiinţa lui – trebuie să-I facă loc Mântuitorului, ca să se sălăşluiască în mintea şi în inima noastră, că îi este de trebuinţă să înceapă să trăiască viaţa Lui preasfântă. El a primit trupul nostru, iar noi trebuie să primim şi trupul şi prea Sfântul Său Duh; să le primim şi să le păstrăm pentru totdeauna.

Numai o astfel de unire cu Domnul nostru ne va aduce acea pace şi acea bunăvoire, acea lumină şi acea viaţă pe care le-am pierdut în Adam cel dintâi şi care ni se întorc prin persoana lui Adam celui de al doilea, prin Domnul nostru Iisus Hristos. Dar ca să ajungi la o astfel de unire cu Domnul, după împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Lui, mijlocul cel mai bun şi mai plin de nădejde este rugăciunea lui Iisus, care se face cu mintea şi care se spune astfel; „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă”!

Dar oare este obligatorie rugăciunea lui Iisus şi pentru mireni, sau numai pentru călugări? Negreşit că este obligatorie pentru că orice creştin, aşa cum s-a spus la începutul acestui cuvânt de învăţătură, are nevoie să se unească cu Domnul în inimă, iar pentru această unire, drept cel mai bun mijloc slujeşte rugăciunea lui Iisus”. (Sbornicul despre rugăciunea lui Iisus, Q 183).

219

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: