Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

septembrie 12, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 17:52

Şi într-un caz şi în altul, rugăciunea se aprinde în sufletul nostru fără voia noastră şi e sinceră şi fierbinte. Acesta este unul din felurile rugăciunii noastre. Însă trece momentul, care a stârnit această izbucnire de rugăciune a inimii noastre, şi noi, din nou, ne putem scufunda în nepăsarea şi răceala noastră obişnuită faţă de rugăciune.

Este o altă rugăciune, care e făcută mereu după o anumită rânduială. Dimineaţa şi seara, noi ne facem o a numită pravilă de rugăciune, citim rugăciunea înainte şi după masă, în zilele de sărbătoare ne ducem la slujbele de la biserică.

Facem acest lucru sau pentru că găsim în el o mulţumire sufletească, sau din simţul datoriei, sau din obişnuinţă. Făcându-ne rugăciunea, noi uneori retrăim acele sentimente religioase şi stări sufleteşti despre care se vorbeşte în rugăciunea citită sau ascultată, iar uneori rămânem cu totul nepăsători, fără nici o luare aminte, adânciţi în gândurile noastre proprii. Desigur, ştiţi cât de puţin e legată această rugăciune casnică sau bisericească a noastră de felul nostru de viaţă, de gusturile noastre, ba chiar de felul nostru de a gândi.

Citind, însă nu totdeauna cu luare aminte, rugăciunile noastre cele de dimineaţă sau de seară, ducându-ne la privighere sau Liturghie, noi socotim că ne-am făcut datoria faţă de Dumnezeu „am dat lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu” şi de acum suntem cu o inimă curăţită, fără să ne mai aducem aminte de Dumnezeu şi ne dedăm numai treburilor şi nevoilor lumeşti, vorbelor fără nici un rost, osândirii aproapelui, clevetirii şi distracţiilor, fără să ne gândim că ar trebui să ne potrivim viaţa noastră cu voia lui Dumnezeu.

Astfel, între rugăciune şi viaţă nu e nici o legătură. Între ele e o deosebire oarecare. Rugăciunea nu numai că înrâureşte viaţa noastră, nu numai că ne-o îndrumează, ba suntem gata să socotim că o astfel de înrâurire şi o astfel de îndrumare nici nu trebuie să fie, căci astfel viaţa ar deveni searbădă dacă ne-am gândi mereu la Dumnezeu. Însă o astfel de ruptură între rugăciune şi viaţă nu corespunde deloc duhului creştinătăţii.

Creştinismul cere unitatea şi integritatea credinţei şi a vieţii. Iar în noi roiesc gânduri, că ceea ce căpătăm (dacă căpătăm numai) în rugăciunea noastră casnică sau de la biserică irosim prin felul nostru de viaţă şi prin obişnuinţele noastre. Şi de aceea nu vedem în noi nici un rod duhovnicesc, nici o creştere duhovnicească, nici o sporire şi îmbunătăţire în viaţa noastră duhovnicească, – ba chiar rugăciunea însăşi se transformă într-o îndeletnicire formală, plictisitoare.

Preotul: Ceea ce spuneţi Dv, e foarte drept şi e un mare răspuns al vieţii noastre din lume, şi eu, ca un preot de mir, pot să confirm adevărul celor spuse de Dv. Ba voi spune chiar mai mult – noi înşine, păstorii, adesea păcătuim prin a despica viaţa în două jumătăţi – duhovnicească şi lumească, cu alte cuvinte slujim în acelaşi timp şi lui Dumnezeu şi lui Mamona. Însă care e ieşirea din această stare de lucruri?

Monahul: Ieşire este. Ea se cuprinde în următoarele: trebuie ca în inima noastră să se alcătuiască oarecare legătură duhovnicească de nedespărţit necurmată de rugăciune cu Dumnezeu, să se statornicească o unire de nedespărţit, prin rugăciune cu Domnul Iisus Hristos, şi de acolo în inimă ar ieşi o putere care ar mişca şi ar îndrepta întreaga noastră viaţă lăuntrică şi de dinafară potrivit cu duhul şi poruncile Sf. Evanghelii.

217

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: