Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Septembrie 18, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 16:51

NOTĂ ASUPRA EDIŢIEI

Lucrarea de faţă vede lumina tiparului pentru prima dată în limba română în Editura Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, iniţiativa aparţinând Prea Sfântului Episcop Andrei. Ca orice carte şi cea de faţă a trecut prin faze diferite, fiecare având partea ei de greutăţi datorate pe de o parte manuscrisului care ne-a oferit un text greu de descifrat de către culegător, iar pe de altă, lipsei unui al doilea manuscris dintr-o altă sursă, pentru a da posibilitatea comparării textelor. Cu toate acestea s-a căutat să se asigure acurateţea textului cărţii, fiind prezentat într-o formă plăcută, accesibilă tuturor.

În general, s-a respectat modul de prezentare a textului din manuscris, ajungându-se doar la schimbarea unor cuvinte pentru a asigura o mai bună înţelegere a sensului frazei care este foarte bogat în conţinut, dar greu de perceput şi asimilat, datorită profunzimii gândirii celui care l-a alcătuit.

Întrucât în manuscris au fost constatate frecvent cuvinte lămuritoare, închise în paranteze şi având în vedere densitatea textului, pentru a uşura cititul şi înţelegerea gândirii teologice adînci, am recurs la eliminarea parantezelor, lăsând cuvintele explicative aşa cum au fost în text, ţinând, apoi, seama de faptul că unele cuvinte nu încadrau cu caracterul duhovnicesc al lucrării, am ajuns la îmbunătăţirea şi chiar înlocuirea unor cuvinte, pentru a face textul mai accesibil cititorilor, fără a-l „sminti” pe cititor.

Date fiind citările frecvente din unii părinţi cu viaţă îmbunătăţită, acestea au fost lăsate aşa cum au fost găsite şi îndeosebi litera „Q” des întâlnită, urmată de o cifră care indică citarea dintr-o lucrare sau alta a vreunui sfânt părinte, litera „Q” – „Questio” nefiind altceva decât cuvântul „întrebare” în limba latină.

O problemă care a fost evidenţiată în text .a fost şi aceea a scrierii numelor şi calităţii persoanelor de care se face amintire în lucrare. Dându-le cinstirea cuvenită, numele şi rangurile acestora au fost scrise cu literă mare ca de exemplu: Sfinţii Părinţi; Sfântul Teofilact; Sf. Ciprian; Sfântul Simeon Arhiepiscopul Tesalonicului etc.

Citările făcute din Sf. Scriptură le-au fost păstrate textele aşa cum au fost în manuscris ca dealtfel şi prescurtările cărţilor vechi şi nou testamentare.

De se vor fi strecurat în lucrare unele greşeli, rugăm cititorii să socoată că nu cu rea voinţă s-au făcut acestea, ci se datorează slăbiciunii firii noastre omeneşti.

Cu toate acestea socotim că lucrarea, prin conţinutul pe care-l are, va aduce în sufletele osârduitorilor întru cele duhovniceşti, un spor de evlavie şi de îmbogăţire sufletească şi prin aceasta realizarea unei trăiri în făgaşul spiritualităţii ortodoxe tradiţionale.

Pr. Petru Pleşa
Consilier cultural

202/203

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: