Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

octombrie 8, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 18:41

256. Continuă să te îndeletniceşti cu îndeplinirea acestei mici rugăciuni şi gândurile se vor linişti din ce în ce mai mult şi neputinţa, pe care ai observat-o, se va lecui. Această mică pravilă, dacă vei continua-o cum trebuie, îţi va forma o rană în inimă, iar această rană îţi va ţintui gândurile de Cel ce este unul singur şi, va pune capăt împrăştierii gândurilor. Din această clipă, când Domnul te va învrednici să-ţi îmbunătăţeşti starea ta, şi va începe o nouă zidire în toate cele lăuntrice şi umblarea
înaintea Domnului va ajunge mereu stăruitoare.

257. Legea pustnicească este următoarea: să petreci cu mintea şi cu inima în Dumnezeu prin lepădare de toate, tăindu-ţi orice plăcere, nu numai în cele trupeşti, ci şi în cele duhovniceşti, făcând totul spre slava lui Dumnezeu şi spre binele aproapelui, purtând cu bucurie şi cu dragoste ostenelile şi lipsurile pustniceşti în mâncare, în somn, în odihnă, în mângâierile ce le avem în legătură cu semenii noştri – toate într-o măsură modestă – ca să nu sară în ochi şi să nu te părăsească puterile trebuincioase pentru împlinirea pravilei de rugăciune.

258. „E bine să vorbesc, mă întrebi, cu alţii despre viaţa duhovnicească” Vorbeşte; numai să nu spui ale tale, ci judecă lucrurile îndeobşte, potrivindu-le totuşi cu starea celui ce te întreabă. Se întâmplă că unii încep a vorbi despre cele duhovniceşti numai ca să vorbească. şi acest lucru e mai bun, decât să vorbeşti ceva despre cele lumeşti sau din cele deşarte. Tăcerea aşa cum o doreşti, o poţi păstra când eşti singur, sau când nimeni nu vorbeşte cu dumneata. Deci, dacă mergând la cineva pentru nevoile dumitale, îl rogi pe Domnul să-ţi pună pază gurii tale, bine faci. Mai bine ca orice este să fii întotdeauna cu Domnul. Deprinde-te şi cu această rânduială.

Când stai cu cineva de vorbă, fereşte-te mai mult ca orice să tulburi liniştea celuilalt printr-o aprindere oarecare sau prin pornirea gândurilor dumitale împotriva lui, cu o vădită dorinţă ca să ieşi biruitor. Vrăjmaşul te duce acolo ca să începi o vorbă, iar de la vorbire să te ducă până la dezbinare. La fel să te păzeşti a vorbi despre cele duhovniceşti, cu gândul să-ţi arăţi înţelepciunea ta în această privinţă. şi acest lucru este un îndemn din partea vrăjmaşului, pe care dacă-l vei urma, vei fi neapărat batjocorit de oameni şi defăimat de Dumnezeu.

259. Trebuie să finem mintea cu tărie, că îndeletnicirile, nevoinţele, purtările, cu toate că sunt de mare nevoie şi de mare folos pentru păstrarea şi orânduirea vieţii duhovniceşti şi înnoirea firii, n-au putere proprie pentru a fi duse la un bun sfârşit; nu ele zidesc duhul şi curăţă firea, ci darul lui Dumnezeu, care străbate prin ele şi care află o intrare, un canal de scurgere spre puterile noastre. De aceea, petreci în ele cu toată râvna, grija, stăruinţa; dar însăşi propăşirea dumitale s-o laşi pe seama Domnului, pentru ca sub învelişul lor, El însuşi să ne zidească, cum vrea şi cum ştie.

260. Cum începi să te nevoieşti, nu-ţi opri luarea aminte şi inima asupra nevoinţei, ci trece-o cu vederea, ca pe un lucru de mâna a doua; deschide-te ca pe un vas gata să primească darul şi astfel să ajungi plin de lăsarea ta în voia lui Dumnezeu. Cel ce află darul, îl află prin mijlocirea credinţei şi sârguinţei, spune Sfântul Grigorie Sinaitul, dar numai prin mijlocirea sârguinţei. Oricât de nimerită ar fi lucrarea noastră, dar de îndată ce nu o închinăm lui Dumnezeu, nu ne agonisim, darul, căci atunci ea nu zideşte în noi duhul adevărului, ci duhul linguşirii, îl creşte în noi pe fariseul.

Darul este sufletul lucrărilor bune. Ele sunt pe atât de adevărate, pe cât hrănesc şi păstrează nimicirea de sine, zdrobirea, frica de Dumnezeu şi credincioşia faţă de Dumnezeu. Când eşti sătul şi mulţumit de ele, e semn că le-ai întrebuinţat cum se cuvine sau nu te pricepi.

93

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: