Rugăciunea inimii: † Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul/a.

Octombrie 11, 2014

Filed under: Sbornicul — Micael Nicolas @ 22:41

155. Te-ai învrednicit de o mare milă din partea lui Dumnezeu! Acesta este un răspuns la ostenelile de mai înainte şi un îndemn la altele mai mari. Dar mai poate fi ceva: oare nu se apropie prin partea cea din faţă ispitele lăuntrice, sau necazurile sau greutăţile din afară? Aşa e părerea Sfântului Isaac.

Vei simţi, zice el, o deosebită lucrare din partea darului. Roteşte-ţi privirea aspră în toate părţile, ca să nu te îngreuneze vreo năpastă. Dar mai aproape de năpastele pline de necazuri sunt apucăturile laudelor de sine. Atunci adună din viaţa ta de mai înainte tot ce nu poate fi lăudat după judecata conştiinţei şi acoperă sub ele gândurile ce ţi se ridică, aşa cum uneori oamenii acoperă cu pământ un foc izbucnit din senin, pentru ca să nu se nască dintr-un foc mic, un incendiu mare. În urma laudei de sine şi preţuirii de sine, vin gândurile păcătoase şi pornirile şi alte rele nu mai puţin mici. De toate să te izbăvească Dumnezeu!

Domnul îţi binecuvintează dorinţa de însingurare, dar nu-ţi arată timpul. Trebuie să aştepţi semne lăuntrice, iar până atunci păzeşte liniştea lăuntrică şi urmează cu osârdie să-ţi duci faptele la potrivirea cu binele rânduirii mănăstireşti.

Cum trebuie păzită neîmpărtăşirea lăuntrică în toiul grijilor? Să-ţi săvârşeşti lucrurile cu osârdie, cu luare aminte, neîntrerupt şi nu la repezeală. Orice lucru pe care trebuie să-l faci, primeşte-l ca şi cum ar fi poruncit de Dumnezeu Însuşi şi săvârşeşte-l ca pe lucrul lui Dumnezeu … Atunci gândul va fi cu Domnul. Asta o poţi deprinde cu ajutorul lui Dumnezeu.

156. Nu poţi petrece în pace cu Dumnezeu fără o neîntreruptă pocăinţă. Apostolul Ioan pune următoarea condiţie de pace cu Dumnezeu: „dacă inima noastră nu ne socoteşte vinovaţi” (I. Ioan, 3, 21).

Dacă nu avem nimic pe conştiinţă, putem avea îndrăzneală şi intrare la Dumnezeu în simţământul păcii, dar dacă avem, atunci pacea se nimiceşte. Se întâmplă uneori să avem ceva pe conştiinţă din cauză că ne dăm seama de un păcat oarecare. Dar după acelaşi Apostol noi niciodată nu suntem fără păcat şi asta este aşa de hotărât, aşa încât cel ce gândeşte şi simte altfel este mincinos(I Ioan 1, 8)

Ca urmare, nu este clipă în care cineva să nu aibă pe conştiinţă cu voie sau fără voie şi de aceea nu este clipă în care să nu se tulbure pacea lui cu Dumnezeu. De aici urmează că e cu totul de trebuinţă să ne curăţim pururea conştiinţa ca să fie împăcată cu Dumnezeu. Iar conştiinţa se curăţă prin pocăinţă; prin urmare, trebuie să ne căim neîncetat. Căci pocăinţa spală orice spurcăciune din suflet şi-l face curat (I Ioan 1, 9).

Această pocăinţă nu stă numai în cuvintele: iartă-mă Doamne, miluieşte-mă, Doamne, ci odată cu ele sunt de neînlăturat toate acţiunile care condiţionează lăsarea păcatelor, adică: să recunoşti că îţi sunt hotărât necurate gândul, privirea, cuvântul, sminteala sau altceva, să-ţi recunoşti vinovăţia în săvârşirea lor şi să nu cauţi să răspunzi printr-o îndreptăţire, ci să te rogi să ţi se ierte greşalele pentru Domnul, până când se va împăca duhul.

Cât despre păcatele mari, acestea trebuiesc imediat mărturisite părintelui duhovnicesc, care să-ţi dea dezlegare de ele, fiindcă acestea nu pot împăca duhul printr-o simplă pocăinţă zilnică. În chipul acesta, datorită unei neîncetate pocăinţe este totuna cu datoria de a ţine conştiinţa curată şi fără urmă de învinuire.

66

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: